Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Arbetsterapi
Alla kan behöva en arbetsterapeut under någon fas i livet. Om du misstänker att du är i behov av arbetsterapi eller har blivit remitterad av en läkare, är du välkommen till våra arbetsterapeuter. Att vara i behov av arbetsterapi innebär att du har en fysisk eller kognitiv nedsättning som försvårar din vardag. Det kan vara i hemmet, på jobbet eller i skolan.
Vår uppgift blir att utreda problematiken och hitta lösningar som får vardagen att fungera, så att livet känns mer meningsfullt och enklare att hantera. Vi anpassar din vardagsmiljö och hittar fysiska och kognitiva verktyg och hjälpmedel. Vi gör även hembesök om det behövs. Arbetsterapeuterna gör också bedömningar inför ansökan om bostadsanpassning och skriver intyg.
Indikationer för att träffa en arbetsterapeut:
Svårigheter att klara din vardag och dagliga aktiviteter till följd av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
Handskador eller andra handproblem som till exempel karpaltunnelsyndrom, De Quervains syndrom, belastningsrelaterad problematik, artros, reumatiska sjukdomar, avgipsning och rehabilitering efter exempelvis frakturer i handen.
Minnesproblem eller svårigheter med koncentration såsom vid hjärntrötthet, MS, traumatisk hjärnskada eller efter en stroke som påverkar hur du hanterar din vardag.
Smärta som begränsar dig i vardagen.
Stressrelaterad ohälsa som innebär svårigheter att få struktur och hinna med dina vardagliga aktiviteter.
BVC Humlan
Välkomna till Barnavårdscentralen Humlan
Barnavårdscentralen Humlan är en del av Amadeuskliniken Söndrum. Hos oss är barnet i centrum och vår uppgift är att i samråd med Er föräldrar arbeta för barnets bästa.
Vi har tidsbokade mottagningsbesök måndag-fredag. Ni kan även ringa oss och tala in på vår röstbrevlåda, 035 – 14 60 30, vi ringer upp så fort vi kan.
Vi är tre specialistutbildade barnsjuksköterskor och en barnhälsovårdspsykolog som tillsammans har lång och bred erfarenhet av barnhälsovård.
Vi arbetar enligt Socialstyrelsens riktlinjer och håller oss uppdaterade genom kontinuerliga barnhälsovårdsutbildningar.
I vårt team ingår barnläkare, distriktsläkare, audionom, barnsjukgymnast och öron-. näs- och halsspecialist. Vi arbetar i nära samarbete med mödravården, BB, barnkliniken, logopeder, socialtjänsten, förskolan och grundskolan. Vi är en del av vårdval Halland vilket bland annat innebär att besök på BVC är avgiftsfritt, precis som den offentligt drivna barnhälsovården.
Nedan hittar ni länkar med bra information:
Livsmedelsverket
Giftinformation
Rådgivning dygnet runt
Leka på mage, sova på rygg
Råd för att förebygga plötslig spädbarnsdöd
Öppna förskolor Halmstad
Baby shaken syndrome/skakade barn
Barnvagnstips
Nyfödda barn
Distriktssköterska
Här får du hjälp av distriktssjuksköterskor som bedömer, behandlar samt ger råd vid sjukdomar.
Hos oss på distriktssköterskemottagningen kan du få hjälp bland annat med:
Blodtryckskontroll
Sårvård och omläggning
Suturtagning
Hudutslag/eksem
Injektioner
Vaccinationer
Inkontinensrådgivning
Hälsosamtal
Förskrivning av näringsdryck
Utprovning av kompressionsstrumpor
Byte av urinkateter
Fysioterapi
Våra sjukgymnaster är de första som du träffar hos oss när det gäller bedömning och rehabilitering av rörelseorganet, som framför allt innefattar våra muskler, senor och skelett.
Du söker till oss utan remiss och efter en första bedömning utformas en individuellt anpassad behandlingsplan.
Vi erbjuder fysioterapi efter dina behov med hög kompetens inom:
Ortopedisk medicin (OMT, OMI)
Mc Kenzie (MDT)
Akupunktur
Stötvågsbehandling
Graviditetsrelaterade besvär
Träning efter graviditet
Yrselbehandling
Rehabilitering efter kirurgi
Lymfterapi
KOL
Idrottsmedicin
Vi har även kurser och aktiviteter för grupper i form av bassängträning, stresskola, smärtskola, KOL-skola, artrosskola
Inkontinensmottagning
På vårdcentralen kan du få råd och stöd vid inkontinensproblematik. Våra sköterskor erbjuder dig rådgivning och utprovning av olika hjälpmedel. Det finns olika typer av inkontinens och behandlingen för de olika formerna skiljer sig åt. Inkontinens är ett vanligt förekommande problem, både hos män och kvinnor. För att förenkla och förbättra vardagen är det viktigt att du söker vård.
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Provtagning
Som en del av en utredning av besvär och symptom behöver läkaren eller sjuksköterskan ofta ta prover. För att komma till provtagningen behöver du en remiss på vilka prover som ska tas.
Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Öppettider på provtagning hittar ni under Kontakt & öppettider.
Rehabkoordinator
Rehabkoordinatorn är en resurs på vårdcentralen för patienter som är i riskzonen att bli sjukskrivna eller är sjukskrivna, i syfte att underlätta för patienten att återgå i arbete/arbetssökande eller vara kvar i arbete.
Rehabiliteringskoordinator arbetar nära din läkare och övrig personal på vårdcentralen. Samarbetar med Försäkringskassan, arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och vid behov även med Socialtjänsten.
För dig som patient kan rehabiliteringskoordinator:
vara ett stöd och coacha dig bl.a. i kontakten med Försäkringskassan/Arbetsförmedlingen och/eller arbetsgivare.
vid behov ha kartläggande rehabiliteringsmöte/telefonsamtal med dig för att bl.a. följa upp din sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan.
Vid behov kartlägga ditt rehabiliteringsbehov i samverkan med teamet på din vårdcentral.
Vid behov initiera tidiga insatser med arbetsgivare/arbetsförmedling i samråd med din läkare och efter samtycke från dig.
Avsikten är att stödja dig och att du ska känna dig trygg med vad som händer.
För bedömning om din sjukskrivning behöver förlängas ska du kontakta vårdcentralen i god tid innan sjukskrivningen går ut. Du ringer i första hand till våra rådgivningssjuksköterskor, telefon 035-146030.
Våra rehabiliteringskoordinatorer kan du kontakta om du har frågor kring din sjukskrivning och/eller din rehabilitering, telefon 070-341 01 75
Sjukskrivning
Här nedanför hittar du en del allmän information om vad som gäller vid sjukskrivning. Informationen är tagen från Försäkringskassans hemsida www.forsakringskassan.se.
När kan man bli sjukskriven?
Sjukskrivning kan bara bli aktuell om det finns en sjukdom eller skada som medför att du inte kan utföra dina arbetsuppgifter. Det går i många fall bra att arbeta trots sjukdom eller skada.
Kan man bli sjukskriven vid arbetslöshet?
Om du är arbetslös kan du vara sjukskriven om sjukdomen/skadan medför att du inte klarar av att utföra något som helst arbete på hela arbetsmarknaden. Inte ens väl anpassade arbetsuppgifter.
När behöver jag ett sjukintyg?
Om du är sjuk i mer än sju dagar måste du styrka att din arbetsförmåga är nedsatt. Det gör du med hjälp av ett intyg av läkare eller tandläkare.
De första två veckorna du är sjuk betalar oftast din arbetsgivare sjuklön till dig i stället för din vanliga lön. Om du fortfarande är sjuk efter de två veckorna kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Detta gäller oavsett om du är anställd, arbetssökande eller föräldraledig. Tidsgränserna för läkarintyg gäller oavsett sjukdom.
Om du redan är deltidssjukskriven och blir sjukskriven i en högre omfattning behöver du fortfarande lämna ett läkarintyg till Försäkringskassan från dag 8 i den nya ökade sjukskrivningen.
Första dags intyg?
Första dags intyg tillhandahålls inte av mottagningen. Om första dags intyg krävs skall arbetsgivaren meddela dig vart du skall vända dig.
Hur får jag tag på mitt sjukintyg?
Vanligtvis skickas ditt sjukintyg direkt till Försäkringskassan. Du måste själv lämna en kopia till arbetsgivaren. Du kan ladda ner intyget från Försäkringskassans hemsida eller via 1177 vårdguiden E-tjänster.
Vad behöver jag mer göra?
Du behöver sjukanmäla dig till Försäkringskassan eller kontrollera att din arbetsgivare har gjort det. Du måste själv ansöka om sjukpenning på Försäkringskassan.
Vem beslutar om rätten till sjukpenningen?
Det är läkaren som gör den medicinska bedömningen om sjukskrivning behövs och i vilken omfattning, men det är arbetsgivaren som fattar beslut om rätten till sjuklön och Försäkringskassan som fattar beslut om rätten till sjukpenning.
Vad behöver läkaren veta?
För att kunna utfärda ett sjukintyg behöver läkaren information om aktuell sjukdom/skada och hur den begränsar dig. Det innebär att du behöver förklara vad det är som gör att du inte klarar av dina arbetsuppgifter. Läkaren behöver också veta vilka undersökningsfynd som kan förklara din nedsatta arbetsförmåga och du kan därför behöva genomgå olika undersökningar.
Vad är syftet med sjukskrivningen?
En sjukskrivning är en aktiv del av din behandling och ska tillsammans med andra rehabiliterande åtgärder bidra till att du återfår din arbetsförmåga.
Vad är en rehabiliteringsplan?
I samband med sjukskrivning som kan misstänkas bli långvarig ska man upprätta en rehabiliteringsplan. Målet är att gynna ditt tillfrisknande och därmed din återgång i arbete. Om du inte följer rehabiliteringsplanen ökar både risken att du inte tillfrisknar och risken att Försäkringskassan inte beviljar fortsatt sjukpenning.
Vad förväntas av dig under sjukskrivningen?
Det är viktigt att du själv är med och tar ansvar för ditt tillfrisknande. Det är ett krav för att erhålla sjukintyg att du följer givna ordinationer. Det kan t ex röra sig om behandling med medicin eller kontakt med sjukgymnast eller samtalsterapeut. Du kan också få egenvårdsråd, som t ex regelbunden fysisk aktivitet eller att upprätthålla goda sömn- och kostvanor. Regelbunden kontakt med arbetsplatsen eller arbetsgivaren kan också vara värdefullt.
Vad finns det för risker med att vara sjukskriven?
En sjukskrivning kan ha negativa effekter för din återhämtning och negativ inverkan på hälsan. Vid sjukskrivning är det lätt att den vanliga strukturen på dagen försvinner, t ex att man vänder på dygnet, motionerar mindre och äter sämre. Det riskerar att leda till depression, social isolering och utslagning från arbetsmarknaden. Ju längre sjukskrivning desto svårare kan det vara att återgå till arbete. Det är därför viktigt att undvika längre sjukskrivning än nödvändigt och bra om en sjukskrivning kan begränsas till deltid.
Vad händer om du inte kan börja arbeta?
Om det fortfarande finns begränsningar i din arbetsförmåga då din sjukskrivning löper ut kan det bli aktuellt med förlängning. Detta måste en läkare bedöma och som regel behövs det ett läkarbesök.
Vad händer om Försäkringskassan inte godkänner rätten till sjukpenning trots sjukintyget?
Om Försäkringskassan anser att information saknas i sjukintyget skickar de begäran om komplettering av sjukintyget till aktuell läkare. När Försäkringskassan har fått den information de anser sig behöva för att kunna göra en bedömning tas beslut om din rätt till sjukpenning. Trots att din läkare har bedömt att du inte kan arbeta kan Försäkringskassan avslå rätten till sjukpenning.
Viktigt att tänka på
För många sjukdomar innebär inaktivitet att läkning förhindras eller försenas. Att vara aktiv i lagom mån är ofta bra för måendet och tillfrisknandet.
Vilka tidsramar gäller vid sjukskrivning?
Dag 1-14 kan arbetsgivaren betala sjuklön. Därefter övergår ansvaret till Försäkringskassan.
Så här bedömer Försäkringskassan din rätt till ersättning:
Dag 15-90 kan Försäkringskassan betala ut sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos din arbetsgivare.
Dag 91-180 kan Försäkringskassan betala ut sjukpenning endast om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare.
Dag 181-365 kan du endast få sjukpenning om du inte kan utföra annat arbete som är normalt förekommande på hela arbetsmarknaden. Detta gäller inte om Försäkringskassan bedömer att du med stor sannolikhet kommer att kunna gå tillbaka till ett arbete hos din arbetsgivare före dag 366.
Efter dag 365 kan du endast få sjukpenning om du inte alls kan utföra något som helst arbete som är normalt förekommande på hela arbetsmarknaden.
Kontakta oss för tidsbokning eller rådgivning.
Tobaksavvänjning
Du får professionellt stöd när du vill sluta röka eller snusa. Vi hjälper dig med motiverande samtal, information om hjälpmedel samt uppföljning.
Psykisk hälsa
Om du har problem med nedstämdhet, ångest, oro, stress eller sömn, eller har drabbats av akut kris, kan du vända dig till oss, om du är mellan 18 år och uppåt. Du får vägledning i dina problem och via bedömningssamtal hjälper vi dig vidare till andra instanser om så behövs.
Kontakten inleds oftast med ett bedömningssamtal i telefon för att avgöra om dina symtom och svårigheter är av den art och grad att vi kan hjälpa dig. Den psykologiska behandlingen kan bestå av individuella samtal eller gruppbehandling. Vanligen ges mellan 2-5 samtal under en anpassad period. Du kan få kontakt med oss genom att boka en telefontid via 1177. Har du inte tillgång till 1177, kan du ringa oss på 035-14 60 30 och tala med en sjuksköterska som hjälper dig att boka en telefontid.
Vaccination
Resevaccinationer
Vaccinationsmottagningen är till för dig som är listad hos oss. Vi ger dig råd och information inför resan samt vilka vaccinationer som rekommenderas. Du behöver olika typer av vaccin beroende på vart i världen du ska resa. Exempel på vanliga sjukdomar att vaccinera sig mot är Hepatit A och B, stelkramp och turistdiarré. Vi vaccinerar även mot tex Bältros och TBE. Kontakta mottagningen för mer information.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.