Förstoppning hos barn

Förstoppning hos barn är mycket vanligt och är den i särklass vanligaste orsaken till ont i magen, både akut och kroniskt. Förstoppning är nästan alltid förklaringen till att ett i övrigt friskt äldre barn bajsar på sig (enkopres). Förstoppning är också en vanlig bidragande orsak till urinvägsbesvär, framförallt återkommande urinvägsinfektioner och problem med irritabel blåsa, dvs att barnet ofta måste springa till toaletten och kan kissa på sig dagtid.

Orsaken till urinvägsbesvären är dels att avföringsklumpar i tarmen trycker på urinblåsan så att den inte kan tömma sig på ett riktigt sätt, och dels att nervimpulserna från blåsan och tarmen går in i ryggmärgen på ungefär samma ställe vilket gör att framförallt det yngre barnet kan ha svårt att skilja på om det behöver kissa eller bajsa.

Förstoppning kan också vara väldigt lurigt och många föräldrar är inte medvetna om att barnet är förstoppat eftersom det har avföring varje dag, ibland till och med lös avföring, så kallad förstoppningsdiarré. Mekanismen bakom detta är att avföringen som kommer uppifrån kan ta vägen förbi avföringsklumparna i tjocktarmen.

Uppkomstmekanismen till förstoppningen hos det lilla barnet är ofta att barnet vid något tillfälle är hård i magen och det kan göra lite ont när det bajsar. Barnet håller sig då för att undvika smärta, avföringen blir ännu hårdare och en ond cirkel är etablerad.

Många gånger blir det en liten spricka i ändtarmsöppningen vilket ytterligare förstärker smärtan och oviljan att bajsa. Hos det viljestarka och envisa barnet kan detta beteende vara besvärligt att bryta.

Hos det äldre barnet är oftast kosten, brist på fysisk aktivitet och dåliga avföringsrutiner de viktigaste faktorerna. Dessutom finns det ett konstitutionellt drag, det vill säga att vissa personer har mycket lättare att bli förstoppade än andra. I detta drag finns ofta ett ärftligt inslag.

Förutom hos barn med neurologiska funktionshinder eller barn som står på vissa mediciner är underliggande sjukdom som orsak till förstoppning förhållandevis mycket ovanligt. Barn som haft en besvärlig förstoppning ända sedan födelsen bör utredas då orsaken ibland är en medfödd defekt i tarmrörligheten.

Vid återkommande eller mycket besvärliga förstoppningsproblem hos det äldre barnet kan någon enstaka gång glutenintolerans eller brist på sköldkörtelhormon vara orsaken och man tar ibland blodprov för att utesluta dessa sjukdomar. Dessa barn har dock så gott som alltid även andra symtom av sin sjukdom. Andra mycket ovanliga orsaker kan man se vid enstaka tillfällen.

Diagnos

Förstoppning är ett tillstånd som ibland inte är helt lätt att diagnostisera. Sjukdomhistorien är viktig och det som de flesta barn brukar klaga på är att det gör ont i magen efter måltid. När man undersöker barnet, klämmer på magen och känner efter i stjärten kan man ofta känna avföringsklumpar. Ett prov som kan vara till en viss hjälp är det så kallade majstestet.

Behandling:

Kost

  • Vätska – minst 4 glas vatten om dagen. Om barnet dricker mycket mjölk kan man prova att dra ned lite på detta.

  • Frukt – minst 2 frukter om dagen. Alla frukter är bra utom banan som stoppar upp. Kiwi är bäst av allt.

  • Fibrer – Byt gärna ut vitt bröd mot grövre. Ta det lite lugnt med fibrer dock. För mycket kan också verka stoppande, särskilt om man inte dricker tillräckligt.

  • Fysisk aktivitet – Försök öka fysisk aktivitetsgrad. Dra ned på TV/dataspel.

Avföringsrutiner

Kroppen fungerar så att man bara kan bajsa vid några enstaka tillfällen under dygnet, när tjocktarmen rör sig. Vanligen sker det efter måltid vilket också är skälet till att man då får ont om tarmen jobbar mot ett hinder (avföringsklumpar).

För att motverka uppkomsten av förstoppning är det mycket viktigt att barnet tar för vana att gå på toaletten när det trycker på. Många barn brukar få tarmtömningsimpuls efter frukosten. Se då till att barnet har ordentligt med tid på sig efter frukosten och inte behöver rusa iväg till dagis eller skola.

Ett särskilt problem i dessa sammanhang brukar vara skoltoaletter som barnet ofta undviker för att de är äckliga eller barnet inte får vara ifred. Kräv att toaletterna i skolan håller acceptabel standard!

Medicin

Man kan till barn över ett års ålder ge Laktulos 15ml/dag eller Importal 1 dospåse/dag i minst någon vecka oftast betydligt längre. Blir avföringen lös kan man dra ned på dosen. Med dessa så kallade bulkmedel finns ingen som helst risk för skador på tarmens rörlighet eller att tarmen ska ”vänja sig”. Man kan om det skulle behövas ge medicinen under lång tid.

Lavemang (Klyx är bäst) behövs för att få ut avföringsklumpen och för att laktulosen och kostinsatserna ska få effekt. Nästan alltid är det bra att ge ett till efter 2 dagar. Barn över 2 års ålder kan få hela klyxet 120 ml. Enstaka mindre barn kan behöva behandlas regelbundet med Klyx. Detta dock efter läkarordination.

Movicol Jr är en medicin som har en mycket bra effekt hos vissa barn med förstoppning. Barn som har en otillräcklig effekt av kortvarig Laktulosbehandling och ett par Klyx bör vid något tillfälle bedömas av barnintresserad läkare för att utesluta annan sjukdom och för att hitta rätt behandling.

Författare: Fredrik Cederblad, Barnläkare på Uppsala Barncentrum & Vårdcentral.

Vi hjälper dig när du behöver oss

Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Läs mer

Hitta din mottagning

Välkommen till någon av våra mottagningar. Vi erbjuder dig ett brett vårdutbud och har mottagningar på flera platser i landet.

Våra mottagningar

Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi möter små barn, ungdomar och vuxna. Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia!