Öroninflammation hos barn

Öroninflammation är en hos barn i förskoleåldern mycket vanlig bakteriell komplikation till en virusförkylning.

Bakom trumhinnan finns mellanörat som innehåller kroppens minsta ben vars uppgift är att förstärka ljudet. Mellanörat är luftfyllt tack vare örontrumpeten, en förbindelse som mynnar bakom näsan och därmed omgivningsluften. I samband med en förkylning kan slemhinnan i örontrumpeten svullna upp och förbindelsen stängas av. Hos yngre barn är örontrumpeten rent anatomiskt trängre och får lättare stopp. I mellanörat och bakom näsan finns hos förskolebarn nästan alltid en kolonisation av bakterier. De gör i normalfallet ingen skada men om örontrumpeten är tilltäppt kan de växa till sig, och en öroninflammation uppstår. Ett vanligt förlopp är ett barn med förkylning som vaknar på natten med stark smärta och ökad feber.

Tidigare var det i princip obligatoriskt att behandla öroninflammation med antibiotika men forskning har visat att de allra flesta läker utan behandling och att det bara går obetydligt fortare med behandling än utan. Det här har gjort att man har ändrat rekommendationerna så att man bör avstå antibiotika i de flesta fall för barn mellan ett och tolv år. Undantagsfallen är om trumhinnan är sprucken eller om det finns komplicerande faktorer, såsom en underliggande sjukdom.

Det man kan göra för att hjälpa barnet i det akuta skedet är smärtlindring med paracetamol (exempelvis Alvedon) eller från sex månader ibuprofen (exempelvis Ipren) samt att ha barnet i högläge vilket sväller av slemhinnan i örontrumpeten. Om smärtan kvarstår trots egenvård i tre dagar är det lämpligt att bedöma barnet genom att inspektera trumhinnan på vårdcentralen. Numera följer vi i normalfallet aldrig upp en genomgången öroninflammation om barnet hör normalt.

Författare: Fredrik Cederblad och Johan Wrammert, barnläkare på Uppsala Barncentrum & Vårdcentral.

Vi hjälper dig när du behöver oss

Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Läs mer

Prima Vård hus
Hitta din mottagning

Välkommen till någon av våra mottagningar. Vi erbjuder dig ett brett vårdutbud och har mottagningar på flera platser i landet.

Våra mottagningar

Prima Vård Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi möter små barn, ungdomar och vuxna. Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia!