Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Allergi hos barn
Pollen som orsakar allergisymtom kan grovt delas upp i 4 grupper beroende på när under året de förekommer. Dessa är: Tidiga lövträd, Björk, Gräs (där timotej är ett) och Gråbo. Av dessa har björk och gräspollen särskild betydelse, björk på grund av att det är så potent och kan ge så mycket symtom och gräs på grund av att säsongen är så lång. Koncentrationen av pollen beror mycket på det aktuella vädret, pollen kan också färdas långa sträckor av vinden vilket gör att eventuell förekomst av träd och gräsfält i närheten inte har så stor betydelse. Det här är de ungefärliga tiderna för de olika pollengrupperna i Uppsalatrakten även om variationerna ibland är stora. Följ gärna pollenprognosen.
Tidiga lövträd: Till exempel al och hassel. De här träden släpper pollen de första varma vårdagarna efter vintern. Det här gör att det är svårt att i förväg veta exakt, när för de dagarna kan komma under februari eller mars beroende på vädret. Generellt är allergiker inte lika besvärade som under björkpollensäsongen och många som reagerar nu är också i själva verket björkpollenallergiker. Det finns en relativt stor korsreaktivitet mellan de olika lövträden.
Björk: Säsong i Uppsala från sista veckan i april till slutet på maj. Björkpollenhalterna varierar väldigt mycket från år till år dels beroende på väder men också egenskaper hos björken. Efter ett svårt år med höga pollenhalter blir nästa år lugnare beroende på att björkarna behöver ”hämta sig”. Det är framförallt under björkpollensäsongen som allergiker kan få svåra symtom.
Gräs: Lång säsong som typiskt börjar kring skolavslutningen. Längden på säsongen är däremot väldigt väderberoende. En typisk sommar till slutet på juli men om förhållande är goda kan gräspollen förekomma till slutet på augusti.
Gråbo (och besläktade korgblommiga växter): Generellt en lite mindre intensiv pollensäsong som typiskt brukar vara under augusti månad.
Symtom: De flesta allergiker får symtom från näsa med klart snor, nästäppa, klåda, ögon kliande, röda, rinnande, svullna´, samt trötthet. Vissa kan försämras i eksem. Astma är ett mer allvarligt symtom och bör föranleda kontakt med sjukvård om man inte redan har en behandlingsplan. Många björkallergiker korsreagerar mot vissa livsmedel och kan känna att det kliar i munnen då man äter till exempel äpple, morot, stenfrukter (frukter med en stor kärna som persika, plommon etc). Det här är generellt inte farligt och i uppvärmd form brukar livsmedlet gå att äta utan symtom.
Diagnos: Typiska symtom som uppkommer under förväntad tid och svarar som förväntat på behandling räcker som diagnos. Observera att ingen provtagning behövs innan behandling. Om barnet är <3 år eller om några oklarheter finns så kan man göra pricktest eller allergiblodprov. Dessa görs som regel i lugnt skede efter pollensäsongens slut och med en specifik frågeställning. Som alla prover är även allergiprover behäftade med falskt positiva (sensibilisering utan allergi) och falskt negativa resultat vilket gör att de behöver tolkas i sitt sammanhang av någon som kan det. Det här gör också att vi generellt avråder från allergiprov som t.ex säljs på apotek och på nätet.
Behandling: Behandlingen är till övervägande del egenvård. Bra mediciner går att köpa receptfritt.
Grunden i behandlingen är antihistamin. Alla sorter som säljs receptfritt på apotek fungerar. Medicinen är säker att använda och inom sjukvården förskrivs den ofta i högre doser än rekommenderat i FASS. Den medicin vi rekommenderar i första hand är:
Desloratadin. FASS rekommendation är: 2-5 år 1,25 mg; 6-11 år 2,5 mg och därutöver 5 mg. Finns som mixtur 0.5 mg/ml (receptfritt) samt tablett 5 mg.
Om enbart antihistamin inte hjälper kan man komplettera med nässpray och/eller ögondroppar.
Nässpray: Det finns två varianter, dels antihistamin (till exempel Livostin receptfri för barn) och dels kortisonnässpray. Generellt är kortisonnässpray (till exempel Nasonex) betydligt mer effektiv. Tyvärr är kortisonnässpray inte receptfri för barn men används inom sjukvården från 3 år.
Ögondroppar: Livostin (receptfritt). Om otillräcklig effekt kombinera med Lomudal (receptfritt)
När ska sjukvården kontaktas?:
-Om barnet är mindre än 3 år.
-Om barnet har andningsbesvär/astma
-Om barnet trots antihistamin, nässpray och ögondroppar har påtagliga besvär.
Om barnet trots dubbel dos antihstamin, nasal steroid och ögondroppar ändå har påtagliga besvär som påverkar skola och fritidsaktiviteter under mer än enstaka dagar under mer än en pollensäsong kan barnet vara aktuell för så kallad allergivaccination (SIT och hyposensibilisering är andra namn)
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Blodtrycksmottagning
Högt blodtryck kan ha många olika orsaker och ska alltid behandlas. Ibland räcker det med nya levnadsvanor och livsstilsförändringar och ibland behövs medicinering för att få ner blodtrycket. På vår blodtrycksmottagning får du hjälp av våra sjuksköterskor med att mäta ditt blodtryck och bedöma effekten av din behandling.
Misstänker du att du har högt blodtryck men inte har fått det konstaterat än? Vänd dig till din husläkare först så kan du få en remiss till oss därifrån.
Diabetessköterska
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Hembesök
Vissa av våra patienter har svårt att ta sig till en läkarmottagning. Det gäller i första hand våra hemsjukvårdspatienter. För patienter som har ett medicinskt behov, men har svårt att komma till någon av våra mottagningar, erbjuder vi hembesök. Ett hembesök innebär att en sjuksköterska eller läkare kommer hem till patienten för att göra medicinsk bedömning. I vissa fall kan behandlingen påbörjas direkt i hemmet.
Kontakta oss om du eller en närstående är i behov av ett hembesök.
Hemsjukvård
Hemsjukvård innebär varaktig vård (mer än 14 dagar) och behandling i hemmet. Det gäller patienter i alla åldrar och med varierande vårdbehov. Det kan exempelvis handla om såromläggning och injektioner eller mer avancerad sjukvård för den som inte kan ta sig till sjukhus eller hellre vill behandlas hemma. Behovet av hemsjukvård bedöms av läkare eller sjuksköterska. Vår hemsjukvård bedrivs av ett hemsjukvårdsteam som består av undersköterskor, sjuksköterska och läkare. Det är din hemsjukvårdsläkare som ansvarar för vården och behandlingen.
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Medicinsk fotsjukvård
Vi erbjuder medicinsk fotsjukvård som förebygger, behandlar och lindrar sjukdomar i fötterna. För att träffa en av våra fotsjukvårdsspecialist krävs det att du har en remiss från din läkare eller diabetessköterska.
Enligt regionens riktlinjer är det patienter med nedan listade sjukdomar som är berättigade medicinsk fotsjukvård:
Diagnostiserad diabetes med nervskada
Cirkulationsrubbning som riskerar sårbildning
Grava fotproblem
Missbildning och felställning förorsakat av reumatisk och neurologiska sjukdomar
Psoriasis
Allvarligt nageltrång
Provtagning
Välkommen till Björkhagens närlaboratorium för provtagning!
För att provtagningen ska kunna genomföras behöver din läkare/sjuksköterska ha gjort ett provtagningsunderlag. Det kan vara en pappersremiss eller en remiss skickad elektroniskt via datorn. Fråga din läkare/sjuksköterska vad som gäller för just din provtagning.
Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Har du fått din remiss från läkare tillhörande annan mottagning är Björkhagens HLM, försäkra dig om att remissen går att se hos oss. Är du osäker, be om en papperskopia.
Från och med 1/12-2024 kan vi dessvärre inte ta prover som är ordinerade av Södersjukhuset. För dessa prover hänvisar vi till Karolinskas Universitetslaboratoriet. För mer information se här.
Öppettider på provtagning hittar ni under Kontakt & öppettider.
Psykisk hälsa
Många drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Det är ingenting att skämmas över. Även om det kan kännas riktigt läskigt och obehagligt att få till exempel panikångest, så är det inte farligt. Och du kan dig att ta dig igenom det. Det bästa du kan göra för dig själv är att söka vård så tidigt som möjligt efter att du upplever psykiska problem. Psykisk ohälsa kräver individuell vård och behandling. Hos oss hjälper vi dig att hitta den bästa vägen framåt.
Vi erbjuder bland annat effektiv KBT-behandling, Kognitiv Beteendeterapi. Metoden går ut på att förändra de tankar, känslor och beteenden som bidrar till ohälsa hos patienten. Vi tar alltså tag i roten till ditt mående. En KBT-behandling inleds med en analys av problemen, vilken resulterar i en målformulering för terapin. På så vis blir det tydligt om behandlingen har uppnått resultat eller inte. En stor del av arbetet utför patienten själv mellan besöken i form av hemuppgifter. Kontakta oss om du under en period har känt eller upplevt:
Katastroftankar
Oro och ångest
Sorg
Ensamhet
Sömnsvårigheter
Allmän nedstämdhet
Självmordstankar
Psykisk ohälsa barn och unga
Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos Din vårdcentral Bagarmossen, du behöver inte vara listad där. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos Din vårdcentral Bagarmossen för en bedömning av din situation.
Kontakta barnpsykologen genom att antingen ringa mottagningstelefonen 08-688 15 50 för att boka in ett videobesök för rådgivning/bedömning eller ring på telefontid onsdagar kl. 15-15.45, 08-688 15 76.
Barn 0-5 år kontaktar Malina mottagningen i Enskede, telefonnummer 08-698 94 00.
Sjukgymnast
Oavsett ålder är målet för många att kunna leva ett aktivt och självständigt liv med bästa möjliga livskvalitet. Om du får besvär och önskar bedömning och behandling, eller kanske behöver hjälp med träning och rehabilitering efter en skada eller operation kan vi hjälpa dig.
Vi tar emot patienter i alla åldrar och med alla typer av besvär från rörelseapparaten, såsom diskbråck, artros, idrottsskador, nack- och axelbesvär, fotbesvär mm.
Angelica har spetskompetens inom främst tre områden: Idrottsmedicin, OMT (Ortopedisk Manuell Terapi) och inom Kvinnohälsa - graviditetsrelaterade besvär i rygg och bäcken, bäckenbottendysfunktion, gynekologiska besvär och rehab efter förlossningsskador samt träning under och efter graviditet. Hon har sedan länge ett tätt samarbete med olika barnmorskemottagningar, gynekologer och bäckenbottencentrum samt handleder barnmorskor och sjukgymnastkollegor via samarbete med kursen Bäckenbottenhälsa på Karolinska Institutet.
För att ge dig bästa möjliga vård samverkar vi med andra vårdgivare inom hälso- och sjukvården i de fall det är aktuellt.
Ingen remiss krävs, högkostnadsskydd och frikort gäller.
Bokning fungerar via webbtidbok på 1177.se. Det går även bra att ringa och boka på telefon 08- 409 158 02.
Angelica Sederholm, Leg. Sjukgymnast
Äldremottagning
När vi blir äldre kan behovet av stöd och vård i vardagen öka, därför har vi äldremottagningar med fokus på så kallad geriatrik. Äldremottagning är till för dig som har fyllt 75 år, du erbjuds en god tillgänglighet och sammanhållen vård. Vår ambition är att du skall få stöd och råd av oss som leder till ett hälsosammare åldrande.
För att få bästa möjliga vård utifrån dina behov krävs det ofta ett team av specialister. Vår äldremottagning är en integrerad del av vår husläkarmottagning. Det innebär att du behåller din vanliga husläkare, samtidigt som du får hjälp att träffa geriatriker. Vi sätter ihop ett team av specialister utifrån dina behov.
Äldremottagningen erbjuder dig:
besök eller annan kontakt med mottagningen samma dag eller dagen därpå.
årligt läkarbesök med genomgång av dina läkemedel.
en fast vårdkontakt vid behov.
Vid behov utför vi även så kallat teambesök som innebär att din husläkare tillsammans med distriktssköterskan gör ett hembesök hos dig.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.