Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Hypertonimottagning
Högt blodtryck kan ha många olika orsaker och ska alltid behandlas. Ibland räcker det med nya levnadsvanor och livsstilsförändringar och ibland behövs medicinering för att få ner blodtrycket. På vår blodtrycksmottagning får du hjälp av våra sjuksköterskor med att mäta ditt blodtryck och bedöma effekten av din behandling.
Misstänker du att du har högt blodtryck men inte har fått det konstaterat än? Vänd dig till din husläkare först så kan du få en remiss till oss därifrån.
Diabetes
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller, Diasend
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.lismedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Hudförändringar
Tidig upptäckt och behandling av malignt melanom är avgörande. Du ska söka vård om du har ett nytt födelsemärke som växer snabbt eller om en gammal leverfläck ändrar färg, form, storlek, börjar klia, blöda eller blir till ett sår. Tre månader är en bra tidsgräns för att avgöra en hudförändrings framfart som snabb eller inte. Om du upplever något av dessa symptom kan vi oftast erbjuda en tid för undersökning snabbt. Om du är osäker på om din hudförändring är godartad eller inte ska du också söka vård men kan förvänta dig en normal kötid.
Kontakta oss för att få rådgivning och boka tid.
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Medicinsk fotsjukvård
Vi erbjuder medicinsk fotsjukvård som förebygger, behandlar och lindrar sjukdomar i fötterna. För att träffa en av våra fotsjukvårdsspecialist krävs det att du har en remiss från din läkare eller diabetessköterska.
Enligt landstinget är det patienter med nedan listade sjukdomar som är berättigade medicinsk fotsjukvård:
Diagnostiserad diabetes med nervskada
Cirkulationsrubbning som riskerar sårbildning
Grava fotproblem
Missbildning och felställning förorsakat av reumatisk och neurologiska sjukdomar
Psoriasis
Allvarligt nageltrång
Psykologteamet
Psykologteamet är till för dig som har fått svårigheter i livet som du behöver hjälp med att hantera. Det kan exempelvis handla om stress, sömnsvårigheter, ångest, oro, nedstämdhet, sorg, kris eller trauma. Vi kan bland annat erbjuda kognitiv beteendeterapi (KBT) och acceptance and commitment therapy (ACT).
En kontakt med oss börjar med ett bedömningssamtal för att vi tillsammans ska ta reda på vad som är svårt för dig, hur din livssituation ser ut just nu och vad som kan hjälpa dig att må bättre. Målet är att du efter samtalet ska ha en plan för hur du kan gå vidare. För vissa räcker ett samtal medan andra vill komma tillbaka ytterligare en eller flera gånger. Du behöver ingen remiss för att söka till oss. Välkommen!
Äldremottagning
När vi blir äldre kan behovet av stöd och vård i vardagen öka, därför har vi äldremottagningar med fokus på så kallad geriatrik. Äldremottagning är till för dig som har fyllt 75 år, du erbjuds en god tillgänglighet och sammanhållen vård. Vår ambition är att du skall få stöd och råd av oss som leder till ett hälsosammare åldrande.
För att få bästa möjliga vård utifrån dina behov krävs det ofta ett team av specialister. Vår äldremottagning är en integrerad del av vår husläkarmottagning. Det innebär att du behåller din vanliga husläkare, samtidigt som du får hjälp att träffa geriatriker. Vi sätter ihop ett team av specialister utifrån dina behov.
Äldremottagningen erbjuder dig:
besök eller annan kontakt med mottagningen samma dag eller dagen därpå.
årligt läkarbesök med genomgång av dina läkemedel.
en fast vårdkontakt vid behov.
Vid behov utför vi även så kallat teambesök som innebär att din husläkare tillsammans med distriktssköterskan gör ett hembesök hos dig.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.