Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Blodtrycksmottagning
Högt blodtryck kan ha många olika orsaker och ska alltid behandlas. Ibland räcker det med nya levnadsvanor och livsstilsförändringar och ibland behövs medicinering för att få ner blodtrycket. På vår blodtrycksmottagning får du hjälp av våra sjuksköterskor med att mäta ditt blodtryck och bedöma effekten av din behandling.
Misstänker du att du har högt blodtryck men inte har fått det konstaterat än? Vänd dig till din vanliga husläkare först så kan du få en remiss till oss därifrån.
Diabetes
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen.
Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller, Diasend
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Hemsjukvård
Hemsjukvård innebär varaktig vård (mer än 14 dagar) och behandling i hemmet. Det gäller patienter i alla åldrar och med varierande vårdbehov. Det kan exempelvis handla om såromläggning och injektioner eller mer avancerad sjukvård för den som inte kan ta sig till sjukhus eller hellre vill behandlas hemma. Behovet av hemsjukvård bedöms av läkare på vårdcentral eller sjukhus. Vår hemsjukvård bedrivs av ett hemsjukvårdsteam som består av undersköterskor, sjuksköterska och läkare. Det är din hemsjukvårdsläkare som ansvarar för vården och behandlingen.
Laboratorium
Till laboratoriet är du välkommen för provtagning om du har fått en remiss via någon av våra mottagningar.
För dig som ska ta fastande prover
När du ska ta prover på fastande mage betyder det att du inte ska äta eller dricka någonting efter klockan 20.00 kvällen före själva provtagningen. Det går bra att dricka lite vatten, men undvik att äta. Om du tar mediciner går det bra att fortsätta ta dessa som vanligt, även under fasteperioden inför provtagningen.
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Läkarmottagning
Vi har bred kompetens och gedigen erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar. Vi lägger också stor vikt vid att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Vi har flera mottagningar och utbudet skiljer sig lite beroende på var du vänder dig. Genom att söka på våra mottagningar kan du få rätt vård på rätt plats.
Psykoterapi
Vi erbjuder psykoterapeutisk bedömning, konsultation och behandling efter remiss av läkare på vårdcentralen. Det kan handla om kriser, depressioner, ångesttillstånd eller stressrelaterade besvär. De första samtalen hos oss fokuserar på bedömning och klargöranden av dina problem för att sedan planera för den hjälp eller behandling som är bäst lämpad för dig.
För att få samtalsstöd behöver du vara listad vid vårdcentralen och ha en remiss från en läkare. Vi finns tillgängliga för dig. Se under Kontakt & öppettider, så hjälper vi dig vidare.
Äldremottagning
När vi blir äldre kan behovet av stöd och vård i vardagen öka, därför har vi äldremottagningar med fokus på så kallad geriatrik. För att få bästa möjliga vård utifrån dina behov krävs det ofta ett team av specialister. Vår äldremottagning är en integrerad del av vår husläkarmottagning. Det innebär att du behåller din vanliga husläkare, samtidigt som du får hjälp att träffa geriatriker. Om du har fyllt 75 år och behöver särskild vård, till exempel om du är skör eller multisjuk, är du välkommen att vända dig till vår äldremottagning. Vi sätter ihop ett team av specialister utifrån dina behov.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.