Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Barnavårdscentral
Vi inom barnhälsovården är med från nyföddhetsperioden till dess att ditt barn börjar skolan. Ni kommer erbjudas regelbundna besök hos oss på mottagningen men erbjuds även hembesök. Vi utgår från det nationella barnhälsovårdprogrammet men anpassar oss självklart efter ditt barn och er familj.
Diabetessköterska
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.lismedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Hemsjukvård
Hemsjukvård innebär varaktig vård (mer än 14 dagar) och behandling i hemmet. Det gäller patienter i alla åldrar och med varierande vårdbehov. Det kan exempelvis handla om såromläggning och injektioner eller mer avancerad sjukvård för den som inte kan ta sig till sjukhus eller hellre vill behandlas hemma. Behovet av hemsjukvård bedöms av läkare eller sjuksköterska. Vår hemsjukvård bedrivs av ett hemsjukvårdsteam som består av undersköterskor, sjuksköterska och läkare. Det är din hemsjukvårdsläkare som ansvarar för vården och behandlingen.
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Provtagning
Som en del av en utredning av besvär och symptom behöver läkaren eller sjuksköterskan ofta ta prover. För att komma till provtagningen behöver du en remiss på vilka prover som ska tas.
Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Öppettider på provtagning hittar ni under Kontakt & öppettider.
Psykosocial mottagning
På vår psykosociala mottagning arbetar ett team av erfarna kuratorer. Våra kuratorer arbetar med bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det snällaste du kan göra mot dig själv i det läget är att söka hjälp. Det kan handla om lättare till måttliga besvär av depression, ångest, stress, sömnsvårigheter eller om befinner dig i någon form av kris. Vi utreder också misstanke om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hos vuxna, som till exempel ADHD.
Äldremottagning
När vi blir äldre kan behovet av stöd och vård i vardagen öka, därför har vi äldremottagningar med fokus på så kallad geriatrik. Äldremottagning är till för dig som har fyllt 75 år, du erbjuds en god tillgänglighet och sammanhållen vård. Vår ambition är att du skall få stöd och råd av oss som leder till ett hälsosammare åldrande.
För att få bästa möjliga vård utifrån dina behov krävs det ofta ett team av specialister. Vår äldremottagning är en integrerad del av vår husläkarmottagning. Det innebär att du behåller din vanliga husläkare, samtidigt som du får hjälp att träffa geriatriker. Vi sätter ihop ett team av specialister utifrån dina behov.
Äldremottagningen erbjuder dig:
besök eller annan kontakt med mottagningen samma dag eller dagen därpå.
årligt läkarbesök med genomgång av dina läkemedel.
en fast vårdkontakt vid behov.
Vid behov utför vi även så kallat teambesök som innebär att din husläkare tillsammans med distriktssköterskan gör ett hembesök hos dig.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.