Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Arbetsterapeut
Alla kan behöva en arbetsterapeut under någon fas i livet. Om du misstänker att du är i behov av arbetsterapi eller har blivit remitterad av en läkare, är du välkommen till Primas arbetsterapeuter. Att vara i behov av arbetsterapi innebär att du har en fysisk eller kognitiv nedsättning som försvårar din vardag. Det kan vara i hemmet, på jobbet eller i skolan.
Vår uppgift blir att utreda problematiken och hitta lösningar som får vardagen att fungera. Så att livet känns mer meningsfullt och enklare att hantera. Vi anpassar din vardagsmiljö och hittar fysiska och kognitiva verktyg och hjälpmedel.
Indikationer för att träffa en arbetsterapeut:
Svårigheter att klara din vardag och dagliga aktiviteter till följd av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
Handskador eller andra handproblem som till exempel karpaltunnelsyndrom, De Quervains syndrom, belastningsrelaterad problematik, artros, reumatiska sjukdomar, avgipsning och rehabilitering efter radiusfraktur.
Minnesproblem eller svårigheter med koncentration såsom vid hjärntrötthet, MS, traumatisk hjärnskada eller efter en stroke som påverkar hur du hanterar din vardag.
Smärta som begränsar dig i vardagen.
Stressrelaterad ohälsa som innebär svårigheter att få struktur och hinna med dina vardagliga aktiviteter.
*Utbudet kan variera beroende på mottagningens ort.
Cellprovtagning
Vart tredje år kallas samtliga juridiska kvinnor mellan 23 och 49 år till gynekologisk cellprovtagning, mellan 50 och 64 år kollas man vart sjunde år. Du blir kallad till din närmaste barnmorskemottagning. Kan du inte komma på den bokade tiden så rekommenderar vi att boka om. Det är viktigt att du går på dina kontroller.
Varför ska man lämna cellprov?
Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer. De flesta cellförändringar läker ut av sig själv, men ibland kan det behövas behandling.
Vad orsakar cellförändringar?
Den vanligaste orsaken är HPV (humant papillomvirus). HPV sprids vid sexuella kontakter såsom vaginala, orala och anala samlag. HPV kan även överföras via fingrar och händer.
Hur går det till?
Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Det tar bara några minuter och gör inte ont. Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet, inom 8 veckor. Om provet visar cellförändringar måste det utredas. Du kallas då till en barnmorska eller gynmottagning för uppföljning.

Diabetes
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.lismedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Graviditet

Vi vill vara en del av att din tid som gravid blir fylld av trygghet, inspiration och glädje. Du eller ni får en plan för just din graviditet, utifrån de behov och förutsättningar som du och eller ditt barn har. Vi lyssnar och är lyhörda och tillgängliga för de frågor och behov som dyker upp längs vägen. Vårt engagerade gäng vill gärna vara en del av er väntan och välkomnar dig att besöka oss.
Det här ingår när du är inskriven hos oss:
Vi tar fram en plan för dig och ditt/ert barn baserat på era specifika behov och önskemål.
Tillgång till specialistutbildade läkare i obstretik och gynekologi.
Möjlighet till kontroller under hela graviditeten
Information och inspiration kring din resa genom graviditet, förlossning, eftervård och BVC
Ultraljud med den nyaste tekniken på våra ultraljudsmottagningar på Söder, Östermalm eller Kista. Vi kan vid önskemål även skriva remiss till andra ultraljudsmottagningar.
En egen barnmorska med hög tillgänglighet.
Möjlighet att träffa barnmorska digitalt via video, när du behöver
Förberedelse inför förlossning och föräldraskap genom våra fantastiska föräldrautbildningar.
En rad aktiviteter under graviditetstiden och efter förlossningen
Nära samarbete med BVC
Fysioterapeut
Hos oss arbetar erfarna fysioterapeuter som hjälper dig att träna upp, lindra eller förebygga problem med muskler, rörlighet och funktion. Det kan exempelvis vara aktuellt med fysioterapi om du har brutit benet, opererats eller haft en stroke. Men även om du har smärtor i rygg, nacke, axlar eller lider av benskörhet. Exempel på behandlingsformer är individanpassad träning, träning i bassäng och KBT.
Det finns många anledningar att söka dig till en fysioterapeut. Här är några av dem:
Rehabilitering efter frakturer och operationer
Rehabilitering vid neurologisk sjukdom, reumatisk sjukdom och KOL
Rehabilitering efter Covid-19
Huvudvärk och migrän
Långvarig smärta
Träning vid psykisk ohälsa
Hjälp för uppstart av träning vid diabetes och övervikt
Graviditetsrelaterad ländryggs- och bäckenledssmärta
Bedömning av kvarvarande inkontinens, knipförmåga och diastas efter graviditet
Bedömning av motorisk utveckling hos barn
Träning för barn med övervikt, inaktivitetsrelaterad ohälsa eller motoriska svårigheter
Undersökning, behandling och rehabilitering av förlossningsskador
Urin- och analinkontinens
Bäckenbottendysfunktion, framfall, samlagssmärtor, smärtor, spänningstillstånd i bäckenbotten och efter gynekologisk operation
Utbudet kan variera hos våra mottagningar.
Inkontinensmottagning
På vårdcentralen kan du få råd och stöd vid inkontinensproblematik. Våra sköterskor erbjuder dig rådgivning och utprovning av olika hjälpmedel. Det finns olika typer av inkontinens och behandlingen för de olika formerna skiljer sig åt. Inkontinens är ett vanligt förekommande problem, både hos män och kvinnor. För att förenkla och förbättra vardagen är det viktigt att du söker vård.
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Testa dig för könssjukdomar
Alla Mama Mias barnmorskemottagningar erbjuder kostnadsfri test för könssjukdomar, preventivmedel- och sexualrådgivning för dig över 23 år. Under 23 hänvisar vi i första hand till ungdomsmottagningarna. I Stockholm kan du även besöka Citymottagningen för Sexuell Hälsa.
En del könssjukdomar ger inga symptom, därför rekommenderar vi att testa dig om du:
Har haft oskyddad sex
Kondomen spruckit eller glidit av
Du misstänker att du kan ha blivit smittad
Du har symptom/besvär
Din/dina sexpartners är smittade. Du kan bli smittad via smek och/eller oralsex, så även om du använt kondom kan det vara bra att testa sig. Vid smittspårning uppges även kontakter där kondom använts av den anledningen.
Här kan du läsa mer om hur testerna går till.
Äldremottagning
När vi blir äldre kan behovet av stöd och vård i vardagen öka, därför har vi äldremottagningar med fokus på så kallad geriatrik. Äldremottagning är till för dig som har fyllt 75 år, du erbjuds en god tillgänglighet och sammanhållen vård. Vår ambition är att du skall få stöd och råd av oss som leder till ett hälsosammare åldrande.
För att få bästa möjliga vård utifrån dina behov krävs det ofta ett team av specialister. Vår äldremottagning är en integrerad del av vår husläkarmottagning. Det innebär att du behåller din vanliga husläkare, samtidigt som du får hjälp att träffa geriatriker. Vi sätter ihop ett team av specialister utifrån dina behov.
Äldremottagningen erbjuder dig:
besök eller annan kontakt med mottagningen samma dag eller dagen därpå.
årligt läkarbesök med genomgång av dina läkemedel.
en fast vårdkontakt vid behov.
Vid behov utför vi även så kallat teambesök som innebär att din husläkare tillsammans med distriktssköterskan gör ett hembesök hos dig.
Psykisk ohälsa
På vår mottagning kan du träffa en psykiatrisjuksköterska. Vår Psykiatrisjuksköterska ansvarar tillsammans med psykolog och läkare för Unga vuxna mottagning. Hit kan du med psykisk ohälsa i början av vuxenlivet vända dig för samtal eller råd. Vår Psykiatrisjuksköterska arbetar med bedömning, rådgivning och behandling för dig med psykisk ohälsa. Det kan handla om lättare till måttliga besvär av depression, ångest, stress, sömnsvårigheter eller om du befinner dig i någon form av kris.
Vi utreder också misstanke om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hos vuxna, som till exempel ADHD.
Vi erbjuder också IKBT vilket betyder internetbaserad kognitiv beteendeterapi där det finns färdiga behandlingsprogram för olika symtom på psykisk ohälsa. Det kan handla om att förbättra självkänslan, få bättre sömn, ökad förmåga till stresshantering eller hur man tar sig ur en depression. Metoden passar bra för dig med milda till måttliga symptom. Varje behandlingsprogram är 8-12 veckor långt och ett nytt avsnitt släpps för dig varje vecka. Du arbetar med programmet 20-30 minuter varje dag.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.