Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Arbetsterapeut
Alla kan behöva en arbetsterapeut under någon fas i livet. Om du misstänker att du är i behov av arbetsterapi eller har blivit remitterad av en läkare, är du välkommen till Primas arbetsterapeuter. Att vara i behov av arbetsterapi innebär att du har en fysisk eller kognitiv nedsättning som försvårar din vardag. Det kan vara i hemmet, på jobbet eller i skolan.
Vår uppgift blir att utreda problematiken och hitta lösningar som får vardagen att fungera. Så att livet känns mer meningsfullt och enklare att hantera. Vi anpassar din vardagsmiljö och hittar fysiska och kognitiva verktyg och hjälpmedel.
Indikationer för att träffa en arbetsterapeut:
Svårigheter att klara din vardag och dagliga aktiviteter till följd av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
Handskador eller andra handproblem som till exempel karpaltunnelsyndrom, De Quervains syndrom, belastningsrelaterad problematik, artros, reumatiska sjukdomar, avgipsning och rehabilitering efter radiusfraktur.
Minnesproblem eller svårigheter med koncentration såsom vid hjärntrötthet, MS, traumatisk hjärnskada eller efter en stroke som påverkar hur du hanterar din vardag.
Smärta som begränsar dig i vardagen.
Stressrelaterad ohälsa som innebär svårigheter att få struktur och hinna med dina vardagliga aktiviteter.
Aromas Gym
Välkommen att köpa träningskort till vårdcentralen Aromas gym!
Du tränar under eget ansvar, inom ramen för friskvård. Kostnaden för gymkort räknas ej in i ditt frikort. När du köper träningskort får du en sk tagg som ger dig tillgång till gymmet även utanför vårdcentralens öppettider. Gymmet är inte bemannat med personal på kvällar och helger, så frågor, köp av träningskort etc. sker i receptionen under vårdcentralens ordinarie öppettider.
Vi är en del av kommunens samarbete ”Rena gym” med noll-tolerans för användande av doping eller andra droger i våra lokaler. För att köpa träningskort skriver du under på att inte nyttja några av dessa preparat, samt samtycker till att kunna bli utvald för dopingtest. Läs mer här.
Vi är en del av kommunens samarbete ”Pluspolare”. Med pluspolarkortet får du ta med dig en "pluspolare" som extra stöd och hjälp - det kan exempelvis vara en kompis eller assistent. Pluspolaren följer med utan att betala, medan du själv betalar ordinarie pris. Läs mer på kommunens hemsida.
Gymmet öppet
Måndag – torsdag Kl 05.00 – 22.00
Fredag- söndag samt helgdagar Kl 05.00 – 19.00
Tänk på att lokalen skall lämnas senast 15 minuter efter stängningstid.
Träningskort
Köp träningskort för 3, 6 eller 12 månader. Förmånligt pris för dig som är listad hos oss. Rabatterat pris för studerande, ungdom < 18 år, sjukpensionärer och pensionärer.
I gymmet gäller 15-årsgräns. För barn 11-15 år finns möjlighet att köpa träningskort, som enbart gäller i målsmans sällskap.
Priser
Blodtrycksmottagning
Högt blodtryck kan ha många olika orsaker och ska alltid behandlas. Ibland räcker det med nya levnadsvanor och livsstilsförändringar och ibland behövs medicinering för att få ner blodtrycket. På vår blodtrycksmottagning får du hjälp av våra sjuksköterskor med att mäta ditt blodtryck och bedöma effekten av din behandling.
Misstänker du att du har högt blodtryck men inte har fått det konstaterat än? Vänd dig till din husläkare först så kan du få en remiss till oss därifrån.
Läs mer om högt blodtryck på 1177
Diabetessköterska
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Distriktssköterska
Här får du hjälp av distriktssjuksköterskor som bedömer, behandlar samt ger råd vid sjukdomar.
Hos oss på distriktssköterskemottagningen kan du få hjälp bland annat med:
Blodtryckskontroll
Sårvård och omläggning
Suturtagning
Hudutslag/eksem
Injektioner
Vaccinationer
Inkontinensrådgivning
Hälsosamtal
Förskrivning av näringsdryck
Utprovning av kompressionsstrumpor
Byte av urinkateter
Fysioterapi
Vi som fysioterapeuter på vårdcentralen Aroma utreder, bedömer och behandlar dig med smärta/funktionshinder till följd av sjukdomar, skador, psykisk ohälsa och/eller hög ålder.
Det kan tillexempel innebära att utforma individuellt anpassat träningsprogram, ge råd och stöd samt olika specifika behandlingar. Vi hjälper dig att hitta dina egna resurser. Målet att är att du ska kunna leva ett aktivt, självständigt liv med bästa möjliga livskvalitet.
Alla fysioterapeuter på Aroma har lång erfarenhet och bred kompetens inom rehabilitering i livets olika faser. Vi har vidareutbildning inom till exempel idrottsmedicin, artros, kvinnohälsa, långvarig smärta, yrsel, KOL och olika specifika behandlingsmetoder. Du kan söka vård hos oss med eller utan remiss. För besvär i rörelseapparaten är ofta fysioterapeut den som först bedömer dina besvär när du söker till vårdcentralen.
Som ett led i detta kan vi, när det bedöms aktuellt, till exempel ge kortisoninjektioner samt skriva remiss till ortoped och röntgen. Om du som patient önskar fortsätta din träning i våra lokaler efter avslutad rehabiliteringsperiod finns möjlighet att köpa träningskort i vårdcentralens gym.
Vi erbjuder digital artrosskola via Stöd och behandling på 1177.
Hjärtsviktssköterska
Vår hjärtsviktssköterska ger råd och information om din sjukdom, detta för att öka kunskapen om egenvård med målet att få bättre hälsa och välbefinnande. Hjärtsviktssköterskan utvärderar effekten av din behandling och justerar din medicinering samt kallar dig för regelbundna kontroller.
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Provtagning
Vårdcentralen Aromas laboratorium har tidsbokad mottagning.
Lämna prover när det passar dig!
Har du ordinerats provtagning, till exempel ett blodprov, kan du enkelt själv boka
en tid som passar dig.
Boka tid för provtagning via Vårdcentralen Aromas e-tjänst 1177
eller ring 010–243 27 00.
Gör så här
Logga in i e-tjänsterna, välj Alla övriga tjänster – Vårdcentralen Aroma
Välj e-tjänsten ”Boka tid”
Välj typ av tid ”Provtagning”
Välj den dag och tid du vill komma och göra din provtagning
Du kan se din bokade tid i ”Mina tidsbokningar”
Psykosocial mottagning
På vår psykosociala mottagning arbetar ett team av erfarna kuratorer. Våra kuratorer arbetar med bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det snällaste du kan göra mot dig själv i det läget är att söka hjälp. Det kan handla om lättare till måttliga besvär av depression, ångest, stress, sömnsvårigheter eller om befinner dig i någon form av kris. Vi utreder också misstanke om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hos vuxna, som till exempel ADHD.
Rehabiliteringskoordinator
Rehabiliteringskoordinator är en resurs på vårdcentralen för patienter som är i riskzonen att bli sjukskrivna eller är sjukskrivna, i syfte att underlätta för patienten att återgå i arbete/arbetssökande eller vara kvar i arbete.
Rehabiliteringskoordinator arbetar nära din läkare och övrig personal på vårdcentralen. Samarbetar med Försäkringskassan, arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och vid behov även med Socialtjänsten.
För dig som patient kan rehabiliteringskoordinator:
vara ett stöd och coacha dig bl.a. i kontakten med Försäkringskassan/Arbetsförmedlingen och/eller arbetsgivare.
vid behov ha kartläggande rehabiliteringsmöte/telefonsamtal med dig för att bl.a. följa upp din sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan.
Vid behov kartlägga ditt rehabiliteringsbehov i samverkan med teamet på din vårdcentral.
Vid behov initiera tidiga insatser med arbetsgivare/arbetsförmedling i samråd med din läkare och efter samtycke från dig.
Avsikten är att stödja dig och att du ska känna dig trygg med vad som händer.
För bedömning om din sjukskrivning behöver förlängas ska du kontakta vårdcentralen i god tid innan sjukskrivningen går ut. Du ringer i första hand till våra rådgivningssjuksköterskor, telefon 010-243 27 00.
Våra rehabiliteringskoordinatorer kan du kontakta om du har frågor kring din sjukskrivning och/eller din rehabilitering, telefon 010-243 27 00.
Tobaksavvänjning
Du får professionellt stöd när du vill sluta röka eller snusa. Vi hjälper dig med motiverande samtal, information om hjälpmedel samt uppföljning.
Läs mer om att få hjälp med att sluta röka på 1177 Vårdguiden
Vaccination
Behöver du vaccinera dig? Vaccinera dig enkelt och snabbt hos oss! Vi ger råd inför resan samt vilka vacciner som rekommenderas.
Kostnad per vaccinationstillfälle 250 kr, dessutom tillkommer kostnad för vaccin. Ingår inte i högkostnadsskydd/frikort. Besökskostnaden gäller även för barn.
Resevaccin
Du behöver olika typer av vaccin beroende på vart i världen du ska resa. Först och främst behöver du se över ditt grundskydd. Utöver det behöver du ett resevaccin anpassat efter det land du besöker. Vi vaccinerar även mot gula febern.
Vaccination mot TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation)
Bor eller vistas du i något av de områden där TBE förekommer bör du överväga vaccination.
Läs mer om TBE-vaccination och riskområden på www.fasting.nu eller 1177.
Bältros
Vi vaccinerar mot bältros om du är över 50 år eller hör till riskgrupp. Ta del av de två typerna av vaccin som finns på 1177.
Boka tid
Du kan själv boka tid via 1177 för påfyllnad av TBE under pågående grundvaccination.
För tidsbokning och frågor kontakta telefonrådgivningen, telefon 010-243 27 00.
Vårdsamordnare
Vårdsamordnare är en resurs på vårdcentralen för patienter med flera sjukdomar och som har kontakt med flera olika vårdgivare. Vårdsamordnaren samarbetar med kommunens hemsjukvård, specialistvården och vårdcentralens personal.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.