Vad är Ångest?
Ångest, rädsla och oro är ungefär samma sak. De är alla ord för att beskriva känslan av att något känns otäckt, läskigt eller obehagligt. Ångest och rädsla är en helt normal känsla som är med oss från att vi är bebisar. En bebis vet att den ska vara rädd för höga platser eller främlingar, eftersom det ibland kan vara farligt. När man blir lite äldre finns det andra saker vi är rädda för. Det kan till exempel vara mörker, spöken eller att vara ensam.
Ibland kan ofarliga saker, som man egentligen inte behöver vara rädd för, kännas obehagliga och ge ångest.
Hur känns ångest?
Hela vår kropp påverkas när vi får ångest. Det kan kännas väldigt obehagligt men det är helt ofarligt.
När vi får ångest är det vanligt att känna att:
- Hjärtat klappar jättehårt
- Det trycker i bröstet
- Man får en klump i halsen
- Det är svårt att andas
- Man skakar
- Man svettas
Om vi uppfattar en situation som farlig och får ångest, startar kroppen igång sitt ångestsystem. Det gör den för att vi lätt ska kunna springa ifrån det som är farligt eller stanna och slåss emot det. Att till exempel hjärtat klappar mycket beror på att kroppen vill pumpa ut så mycket blod i musklerna som möjligt. Då blir det lättare för oss att använda dem för att springa därifrån. Man kan säga att kroppen aktiverar sina superkrafter.
Ångest är kroppens brandvarnare
Vår ångestkänsla fungerar som ett skydd som varnar om fara. Som en brandvarnare som tjuter när det brinner. Precis som en brandvarnare kan vår ångest tjuta också när det inte är någon fara. Den vill vara på den säkra sidan helt enkelt.
Om brandvarnaren sitter i köket kommer den att tjuta både när det brinner för fullt, men också när vi steker pannkakor lite för mycket och det kommer mycket rök. Om vi vill fortsätta äta pannkakor kan vi behöva öppna ett fönster och fortsätta steka fast det låter väldigt högt. Till slut kommer brandvarnaren märka att det inte var någon fara, och då slutar den att tjuta.
Har du slutat göra saker som du tycker är roligt på grund av ångest?
Att känna mycket ångest och rädsla är jättejobbigt. Det gör ibland att man slutar göra saker som man tidigare tyckte var spännande och roliga. Det kan till exempel kännas väldigt nervöst att gå på födelsedagsfest så att man stannar hemma istället, trots att man väldigt gärna vill gå!
Om ångest, rädsla och oro gör att du slutar göra det som du tycker är roligt och viktigt för dig, då kan vi behöva öva på att känna ångest.
Hur kan jag få mindre ångest?
Har du gjort något du tyckte var läskigt någon gång? Det kan till exempel ha varit att hoppa i från poolkanten i badhuset eller att åka berg-och-dalbana på Liseberg. Det är situationer som vi kan känna är farliga för oss, och då har du i så fall känt en rädsla eller ångest. Om vi hoppar i från poolkanten flera gånger, eller åker berg-och-dalbanan flera gånger, så lär sig kroppen att det inte är farligt. Det gick ju bra! Då behöver vi inte längre känna ångesten, utan vi kanske istället känner att det här var spännande och roligt för oss. Då känner vi oftast glädje istället!
Om vi, i lagom takt, närmar oss det som ger oss ångest så kan vi lära kroppen att det inte är farligt. Vi kan börja med att hoppa i poolen på den grunda delen, där vi når botten. Sen kan vi hoppa i på den lite djupare delen och till sist på den väldigt djupa. Vi tar ett steg i taget.
Författare: Simon Swahnström, legitimerad psykolog
Publicerat: 4 september, 2024
Granskare: Sanya Folkesson, legitimerad psykolog