Ungas Psykiska Hälsa Sjöstaden
Ungas Psykiska Hälsa (UPH) Sjöstaden i Mariestad erbjuder specialiserad vård till barn och unga med psykisk ohälsa samt deras vårdnadshavare. Till UPH kan man söka från att man fyllt 6 år till och med den dagen man fyller 18 år. Du behöver inte vara listad på Sjöstadens Vårdcentral för att söka hjälp hos oss. På UPH Sjöstaden arbetar vi i ett multimodalt team där du kan komma att träffa psykolog, fysioterapeut, arbetsterapeut eller KBT-terapeut. För att tillhandahålla en så bra vård som möjligt rekommenderar vi att våra patienter först får en bedömning eller behandling på sin listade vårdcentral. När du kontaktar UPH görs en bedömning, oftast via telefon. Du kan bli erbjuden till exempel rådgivning eller behandling enskilt, i grupp eller digitalt.
Vi kan hjälpa dig med
Kom i kontakt med oss på Ungas Psykiska Hälsa (UPH) Sjöstaden
Måndag - Fredag
08.00 - 17.00
Nyheter
Ungas Psykiska Hälsa Sjöstaden har nu...
Kunskapsbank
Här samlar vi artiklar och resurser kring viktiga ämnen som påverkar barns och ungas psykiska hälsa. Vårt mål är att ge föräldrar, skolpersonal och vårdgivare de verktyg och insikter de behöver för att stödja och förbättra barns välbefinnande.
Vad är ångest?
Ångest, rädsla och oro är ungefär samma sak. De är alla ord för att beskriva känslan av att något känns otäckt, läskigt eller obehagligt. Ångest och rädsla är en helt normal känsla som är med oss från att vi är bebisar.
Hur pratar man om ångest med sitt barn?
Ofta kan barn inte uttrycka sina känslor i ord som vuxna kan (och lika ofta behöver vi vuxna också öva på det). Ett barn kan prata om ångest på ett annat sätt än att säga att något är oroande eller skrämmande för dem.
Generella råd för vuxna när det gäller oro och rädsla hos barn
När barn lider av oro och ångest är det vanligt att man vill hjälpa dem genom att ta över och göra saker åt dem för att lindra deras stress. Det kan dock få negativa konsekvenser om man börjar göra saker åt dessa barn eller försöker skydda dem från jobbiga situationer.
Hur mycket skärmtid är för mycket?
Vilka rekommendationer finns och vad säger forskningen?
Fysisk aktivitet för barn
Fysisk aktivitet är avgörande för barns hälsa och välbefinnande, och det är viktigt att föräldrar och vårdnadshavare förstår dess betydelse samt hur man kan integrera den i barnens vardag.
Skolvägran och Hemmasittare
Skolvägran är ett problem som kan bero på flera faktorer, inklusive stress och ångest, problem i skolmiljön eller sociala faktorer. Här går vi igenom praktiska strategier för att hantera och förbättra barns skolnärvaro genom att kartlägga orsakerna och implementera anpassade lösningar.