Ungas Psykiska Hälsa Sjöstaden, Sjöstadens Vårdcentral ·

Att hantera känslor

Att hantera känslor är en avgörande färdighet som påverkar barnets sociala och emotionella utveckling. Föräldrar och vårdnadshavare har en central roll i att stötta barn genom denna process.

Genom att förstå och tillämpa några grundläggande principer kan du hjälpa ditt barn att utveckla en stark förmåga att reglera sina känslor, vilket i sin tur kan främja deras psykiska hälsa och allmänna välmående. Här följer några praktiska strategier som kan hjälpa dig på vägen.

Upprörd pojke med vuxen

Lär dig reglera dina egna känslor

Barn lär sig mycket genom att observera sina föräldrar. Därför är det viktigt att du som vuxen arbetar med att reglera dina egna känslor. Detta kan innebära att du sätter ord på dina känslor och tar hjälp av olika strategier för att hantera dem. Genom att visa ditt barn hur du hanterar stress, frustration eller ilska på ett konstruktivt sätt ger du dem en värdefull förebild. Om du känner att du behöver stöd i detta, finns det resurser som kan hjälpa. En bra start kan vara att besöka Känslogrejen, en hemsida som erbjuder verktyg för känsloreglering.

Bestraffa mindre, berömma mer

Det är vanligt att föräldrar använder konsekvenser som straff för att korrigera oönskat beteende. Men forskning visar att stränga straff kan förvärra beteendet snarare än att förbättra det. I stället är det effektivare att fokusera på positiv förstärkning. Sträva efter att ha fyra till fem positiva interaktioner för varje negativ tillrättavisning. Till exempel, om ditt barn ofta får utbrott när det är dags att lämna lekplatsen, försök att berömma dem när de går därifrån utan problem. Det kan handla om att ge dem en liten belöning eller bara en enkel komplimang som uppmuntrar det beteende du vill se mer av.

Börja tidigt

Det är aldrig för tidigt att börja prata om känslor. Även spädbarn kan dra nytta av att föräldrar sätter ord på deras känslor och situationer. Genom att prata om hur karaktärer i böcker eller filmer känner, hjälper du ditt barn att utveckla en förståelse för känslor. Detta lägger grunden för att de själva ska kunna identifiera och uttrycka sina egna känslor när de blir äldre.

Skapa en trygg anknytning

En trygg och säker anknytning till föräldrar eller vårdgivare är en viktig faktor för barnets förmåga att reglera sina känslor. Studier visar att barn som har en stark anknytning till sina föräldrar ofta har bättre förmåga att hantera känslor som småbarn. Att vara konsekvent, lyhörd och tröstande hjälper till att bygga en trygg relation som barnet kan förlita sig på när de navigerar genom sina känslor.

Identifiera och hantera mönster

Många barns känslor och beteenden följer specifika mönster. Genom att observera dessa mönster kan du som förälder förbereda dig för att hantera situationer innan de eskalerar. Om du märker att ditt barn ofta blir arg när de är hungriga, kan du förebygga utbrott genom att se till att de får mat i tid. Att vara proaktiv kan hjälpa både dig och ditt barn att hantera känslomässiga situationer mer effektivt.

Prata om och undervisa om känslor

Att hjälpa ditt barn att känna igen och namnge sina känslor är en viktig del av känsloreglering. Vänta tills ditt barn har lugnat sig innan du pratar om vad som hände och vilka känslor som var inblandade. Ett konkret exempel kan vara att efter en situation där ditt barn har blivit arg för att de var hungriga, prata om hur hunger kan leda till irritation och fundera tillsammans på hur man kan hantera det nästa gång. Kanske kan de ha med sig ett litet mellanmål som russin för att förebygga hungern.

Visa ett gott exempel

Barn lär sig bäst genom att observera hur vuxna hanterar sina känslor. Om du hanterar dina egna känslor på ett positivt och konstruktivt sätt, är det troligt att ditt barn kommer att följa ditt exempel. Att säga en sak och göra en annan fungerar sällan, så var medveten om att ditt barn alltid tittar och lär sig av hur du agerar i olika situationer.

Lyssna och acceptera

Lyssna på ditt barn när de berättar hur de känner och varför de agerar som de gör. Att ge dem utrymme att uttrycka sina känslor utan att döma eller avvisa dem är avgörande för deras känslomässiga utveckling. Målet med känsloreglering är inte att alltid vara glad, utan att kunna hantera de känslor som uppstår. Att acceptera och vara närvarande med känslor, även negativa sådana som sorg eller ilska, är en viktig färdighet som du kan hjälpa ditt barn att utveckla.

Planera alternativ och problemlösning

När ditt barn är lugnt, ta tid att prata om olika sätt de kan hantera en svår situation nästa gång. Om de till exempel har knuffat en klasskamrat för att de ville ha samma leksak, diskutera vad de kunde ha gjort istället. Kanske kunde de ha berättat för en vuxen, bett om att få turas om, eller letat efter en annan leksak att leka med. Att tillsammans utforska och öva på olika alternativ kan hjälpa ditt barn att bli bättre på att hantera liknande situationer i framtiden.

Gör det till en lek med rollspel

Ett effektivt sätt att öva känsloreglering är genom rollspel. Turas om att låtsas vara ditt barn och deras klasskamrat, och prova olika scenarier på ett lekfullt sätt. Det behöver inte ta mer än några minuter, men kan ge ditt barn praktiska verktyg för att hantera känslor i verkliga situationer. Med övning och upprepning blir dessa färdigheter en naturlig del av barnets beteenderepertoar.

Sammanfattning

Att stötta ditt barn i att utveckla en hälsosam känslomässig reglering är en av de viktigaste sakerna du kan göra för deras långsiktiga välbefinnande. Genom att använda ovanstående strategier och vara en positiv förebild kan du hjälpa ditt barn att navigera sina känslor och bygga en stark grund för framtida relationer och mental hälsa. För mer stöd och resurser, besök gärna Känslogrejen, där du hittar ytterligare verktyg och tips för känsloreglering.

REFERENSER:

Wilkerson, B. G. (2020, 5 mars). 10 Ways to Help Kids Manage Their Emotions

https://thearkgroup.org/10-ways-to-help-kids-manage-their-emotions/

Weir, K. (2023, 11 januari). How to help kids understand and manage their emotions

https://www.apa.org/topics/parenting/emotion-regulation

Action for children (u.å.) How can I help my child deal with their emotions?

https://parents.actionforchildren.org.uk/feelings-behaviour/talking-about-feelings/dealing-with-emotions/

Buss, K. A. (2024, 17 juni) The Role Parents Play in Shaping Children's Emotion Regulation

https://www.psychologytoday.com/us/blog/growing-hearts-and-minds/202406/the-role-parents-play-in-shaping-childrens-emotion-regulation

Författare: Sanya Folkesson, legitimerad psykolog
Publicerat: 23 september, 2024

Granskare: Linda Forssell, legitimerad arbetsterapeut

Vi hjälper dig när du behöver oss

Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Läs mer

Prima Vård hus
Hitta din mottagning

Välkommen till någon av våra mottagningar. Vi erbjuder dig ett brett vårdutbud och har mottagningar på flera platser i landet.

Våra mottagningar

Prima Vård Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi möter små barn, ungdomar och vuxna. Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia!