Pollensäsongen är igång!

De är många som upplever besvär i samband med att vårsäsongen drar igång. Ca 30% av Sveriges befolkningen lider av pollenallergi. Så vad kan du göra för minska dina symptom?

De är många som upplever besvär i samband med att vårsäsongen drar igång. Ca 30% av Sveriges befolkningen lider av pollenallergi.

Vad händer i kroppen?

Kroppen reagerar på ett ämne i pollen som egentligen inte är farligt för dig. Försvaret i kroppen sätter igång och cellerna släpper ut histamin för att kunna bekämpa det. Detta kan resultera i rinnande näsa eller ögon för att skydda dig.

För att hindra kroppens celler att reagera på histaminet kan du behandla med antihistamin.

På apoteket kan du hitta många receptfria alternativ.

Det kan vara bra och veta att det tar tid för kroppen att bygga upp ett skydd, cirka 14 dagar. Det är därför viktigt att du börjar i god tid och inte avbryter behandlingen.

Ibland räcker det inte med bara tabletter, utan kan behöva kombinerad med nässpray eller ögondroppar.

I de allra flesta fall räcker det med egenvård för att lindra dina besvär, på 1177.se kan du hitta mer information och även få information om när du bör söka vård.

Vi hjälper dig när du behöver oss

Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Läs mer

Prima Vård hus
Hitta din mottagning

Välkommen till någon av våra mottagningar. Vi erbjuder dig ett brett vårdutbud och har mottagningar på flera platser i landet.

Våra mottagningar

Prima Vård Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi möter små barn, ungdomar och vuxna. Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia!