Om oss

Prima Vård har investerat i Sms-livräddare för att fler människor i Sverige ska kunna få hjälp av en frivillig livräddare vid hjärtstopp. Cirka 6 000 personer får hjärtstopp i Sverige per år. Bara 10 % överlever. Tillsammans kan vi ändra på det. Idag finns det 120 000 registrerade frivilliga livräddare i Sverige.

Idén till systemet Sms-livräddare började gro på en buss mitt i Stockholm. Grundaren Leif Svensson, professor i kardiologi, var på väg till jobbet och undrade varför bussen han satt på stannade så länge vid en viss hållplats. Senare fick han veta att en person hade drabbats av hjärtstopp just där och då. Om han bara hade vetat vad som hade hänt hade han kunnat kliva av bussen och hjälpt till på plats. ”Det måste gå att lösa”, tänkte han. Och nu, många år senare, efter pilotprojekt i Stockholm och flera forskningsstudier, finns systemet Sms-livräddare i över hälften av Sveriges regioner.

Under 2021
Året gav 2 900 larm via systemet, 700 personer som fick HLR av en frivillig livräddare och 71 personer som i samband med detta fick hjälp av hjärtstartare.

Så här funkar det
Systemet är kopplat till larmcentralen. När någon ringer 112 och det handlar om hjärtstopp skickar operatören larm till de frivilliga livräddarna. Upp till 40 av de närmaste frivilliga får larmet som en pushnotis. I appen finns karta och vägbeskrivning, både till den drabbade och till hjärtstartare i närheten. De frivilliga tar sig snabbt till platsen och utför HLR i väntan på ambulans och räddningstjänst.

Forskning
Det har forskats på systemet sedan starten. En helt ny internationell studie (Escape-net) visar 28 % högre 30-dagars-överlevnad, 28 % mer HLR av frivilliga och 56 % mer elstötar från hjärtstartare när frivilliga livräddare larmas till hjärtstopp utanför sjukhus.

Engagemanget är stort
Bara i år har 25 000 nya frivilliga livräddare registrerat sig i appen Sms-livräddare. Att lära sig HLR och rädda liv har nästan blivit en folkrörelse. Människor vill hjälpa varandra, så låt dem göra det genom att ansluta hela Sverige till Sms-livräddare!

Vi hjälper dig när du behöver oss

Vårdcentral & Rehab

Vi har mottagningar på flera platser i landet. Med lokalt förankrade verksamheter erbjuder vi trygg och nära vård som möter individuella önskemål och behov.

Läs mer

Prima Vård hus
Hitta din mottagning

Välkommen till någon av våra mottagningar. Vi erbjuder dig ett brett vårdutbud och har mottagningar på flera platser i landet.

Våra mottagningar

Prima Vård Hjärta
Mama Mia, Barn- & kvinnohälsa

Vi möter små barn, ungdomar och vuxna. Vi finns med under hela livet. Hos oss har alla människor samma värde och vi bryr oss om de som kommer till oss.

Till Mama Mia!