Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Diabetessköterska
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Dietist
Hos oss på arbetar legitimerade dietister med att utreda, behandla och förebygga sjukdom & symtom kopplat till kost.
Vi erbjuder bland annat hjälp vid följande besvär:
Övervikt
Högt blodsocker/diabetes
Mag-tarmbesvär, IBS
Ohälsosamma matvanor
Födoämnesallergi
Höga blodfetter
Undervikt
Näringsdrycker
Graviditet/amning
KOL
Kostråd vid idrottssatsning
Ätovilja hos barn
Ätstörning
Andra matrelaterade besvär
Vi tar emot både barn och vuxna.
Utbudet kan variera på våra mottagningar.
Distriktssköterska
Här får du hjälp av distriktssjuksköterskor som bedömer och behandlar samt ger råd vid sjukdomar.
Hos oss på distriktssköterskemottagningen kan du få hjälp bland annat med:
Blodtryckskontroll
Sårvård och omläggning
Suturtagning
Hudutslag/eksem
Injektioner
Vaccinationer
Inkontinensrådgivning
Hälsosamtal
Utprovning av kompressionsstrumpor
Byte av urinkateter
Fysioterapeut
Kåbohälsan Fysioterapi (tidigare Cantor Fysioterapi) är en del av Kåbohälsan och Prima vård. Vi har mottagningen på Sportfältsvägen 3, men träffar även patienter i vårdcentralens lokaler.
Fysioterapeuterna på Kåbohälsan Fysioterapi hjälper dig med rådgivning, behandling och rehabilitering. Våra behandlingsmetoder anpassas efter dig som individ och bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Vi har ett modernt och välutrustat rehabiliteringsgym där en fysioterapeut alltid finns på plats för att stötta dig i din rehabilitering. Vi har också tillgång till diagnostiskt ultraljud som komplement till den kliniska undersökningen.
Hitta hit
Kåbohälsan Fysioterapi - Sportfältsvägen 3
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Lättakut
På vår lättakut kan du boka tid hos sjuksköterska. Här söker du för enklare akuta besvär som du haft i max två veckor.
Du kan boka tid för:
hosta
halsont
hudbesvär
eksem
sårskador
lindring allergisk reaktion
ögoninflammation
öronbesvär
ont i muskler och leder
Lättakuten är öppen på eftermiddagar måndag till torsdag.
Boka din tid under våra e-tjänster på 1177.se eller ring tidsbokningen på 018-560770
Provtagning
Som en del av en utredning av besvär och symptom behöver läkaren eller sjuksköterskan ofta ta prover. För att komma till provtagningen behöver du en remiss på vilka prover som ska tas.
Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Öppettider på provtagning hittar ni under Kontakt & öppettider.
Allergi hos barn
Pollen som orsakar allergisymtom kan grovt delas upp i 4 grupper beroende på när under året de förekommer. Dessa är: Tidiga lövträd, Björk, Gräs (där timotej är ett) och Gråbo. Av dessa har björk och gräspollen särskild betydelse, björk på grund av att det är så potent och kan ge så mycket symtom och gräs på grund av att säsongen är så lång. Koncentrationen av pollen beror mycket på det aktuella vädret, pollen kan också färdas långa sträckor av vinden vilket gör att eventuell förekomst av träd och gräsfält i närheten inte har så stor betydelse. Det här är de ungefärliga tiderna för de olika pollengrupperna i Uppsalatrakten även om variationerna ibland är stora. Följ gärna pollenprognosen.
Tidiga lövträd: Till exempel al och hassel. De här träden släpper pollen de första varma vårdagarna efter vintern. Det här gör att det är svårt att i förväg veta exakt, när för de dagarna kan komma under februari eller mars beroende på vädret. Generellt är allergiker inte lika besvärade som under björkpollensäsongen och många som reagerar nu är också i själva verket björkpollenallergiker. Det finns en relativt stor korsreaktivitet mellan de olika lövträden.
Björk: Säsong i Uppsala från sista veckan i april till slutet på maj. Björkpollenhalterna varierar väldigt mycket från år till år dels beroende på väder men också egenskaper hos björken. Efter ett svårt år med höga pollenhalter blir nästa år lugnare beroende på att björkarna behöver ”hämta sig”. Det är framförallt under björkpollensäsongen som allergiker kan få svåra symtom.
Gräs: Lång säsong som typiskt börjar kring skolavslutningen. Längden på säsongen är däremot väldigt väderberoende. En typisk sommar till slutet på juli men om förhållande är goda kan gräspollen förekomma till slutet på augusti.
Gråbo (och besläktade korgblommiga växter): Generellt en lite mindre intensiv pollensäsong som typiskt brukar vara under augusti månad.
Symtom: De flesta allergiker får symtom från näsa med klart snor, nästäppa, klåda, ögon kliande, röda, rinnande, svullna´, samt trötthet. Vissa kan försämras i eksem. Astma är ett mer allvarligt symtom och bör föranleda kontakt med sjukvård om man inte redan har en behandlingsplan. Många björkallergiker korsreagerar mot vissa livsmedel och kan känna att det kliar i munnen då man äter till exempel äpple, morot, stenfrukter (frukter med en stor kärna som persika, plommon etc). Det här är generellt inte farligt och i uppvärmd form brukar livsmedlet gå att äta utan symtom.
Diagnos: Typiska symtom som uppkommer under förväntad tid och svarar som förväntat på behandling räcker som diagnos. Observera att ingen provtagning behövs innan behandling. Om barnet är <3 år eller om några oklarheter finns så kan man göra pricktest eller allergiblodprov. Dessa görs som regel i lugnt skede efter pollensäsongens slut och med en specifik frågeställning. Som alla prover är även allergiprover behäftade med falskt positiva (sensibilisering utan allergi) och falskt negativa resultat vilket gör att de behöver tolkas i sitt sammanhang av någon som kan det. Det här gör också att vi generellt avråder från allergiprov som t.ex säljs på apotek och på nätet.
Behandling: Behandlingen är till övervägande del egenvård. Bra mediciner går att köpa receptfritt.
Grunden i behandlingen är antihistamin. Alla sorter som säljs receptfritt på apotek fungerar. Medicinen är säker att använda och inom sjukvården förskrivs den ofta i högre doser än rekommenderat i FASS. Den medicin vi rekommenderar i första hand är:
Desloratadin. FASS rekommendation är: 2-5 år 1,25 mg; 6-11 år 2,5 mg och därutöver 5 mg. Finns som mixtur 0.5 mg/ml (receptfritt) samt tablett 5 mg.
Om enbart antihistamin inte hjälper kan man komplettera med nässpray och/eller ögondroppar.
Nässpray: Det finns två varianter, dels antihistamin (till exempel Livostin receptfri för barn) och dels kortisonnässpray. Generellt är kortisonnässpray (till exempel Nasonex) betydligt mer effektiv. Tyvärr är kortisonnässpray inte receptfri för barn men används inom sjukvården från 3 år.
Ögondroppar: Livostin (receptfritt). Om otillräcklig effekt kombinera med Lomudal (receptfritt)
När ska sjukvården kontaktas?:
-Om barnet är mindre än 3 år.
-Om barnet har andningsbesvär/astma
-Om barnet trots antihistamin, nässpray och ögondroppar har påtagliga besvär.
Om barnet trots dubbel dos antihstamin, nasal steroid och ögondroppar ändå har påtagliga besvär som påverkar skola och fritidsaktiviteter under mer än enstaka dagar under mer än en pollensäsong kan barnet vara aktuell för så kallad allergivaccination (SIT och hyposensibilisering är andra namn)
Äldremottagning
Trygghet, kontinuitet, tillgänglighet och kvalitet.
På äldremottagningen jobbar vi med att förebygga risker, uppmuntra hälsofrämjande och rehabiliterande insatser samt samarbeta vården. Mottagningen riktar sig främst till personer över 75 år med komplexa behov. Vi erbjuder hälsosamtal och uppföljande kontakt efter behov.
Du når oss på äldremottagningen måndag-fredag klockan 11-12 på telefon: 079-5856212
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.