Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Arbetsterapeut
Alla kan behöva en arbetsterapeut under någon fas i livet. Om du misstänker att du är i behov av arbetsterapi eller har blivit remitterad av en läkare, är du välkommen till Primas arbetsterapeuter. Att vara i behov av arbetsterapi innebär att du har en fysisk eller kognitiv nedsättning som försvårar din vardag. Det kan vara i hemmet, på jobbet eller i skolan.
Vår uppgift blir att utreda problematiken och hitta lösningar som får vardagen att fungera. Så att livet känns mer meningsfullt och enklare att hantera. Vi anpassar din vardagsmiljö och hittar fysiska och kognitiva verktyg och hjälpmedel.
Indikationer för att träffa en arbetsterapeut:
Svårigheter att klara din vardag och dagliga aktiviteter till följd av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
Handskador eller andra handproblem som till exempel karpaltunnelsyndrom, De Quervains syndrom, belastningsrelaterad problematik, artros, reumatiska sjukdomar, avgipsning och rehabilitering efter radiusfraktur.
Minnesproblem eller svårigheter med koncentration såsom vid hjärntrötthet, MS, traumatisk hjärnskada eller efter en stroke som påverkar hur du hanterar din vardag.
Smärta som begränsar dig i vardagen.
Stressrelaterad ohälsa som innebär svårigheter att få struktur och hinna med dina vardagliga aktiviteter.
*Utbudet kan variera beroende på mottagningens ort.
Astma/KOL

Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Diabetes

För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.lismedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Dietist

Hos oss på arbetar legitimerade dietister med att utreda, behandla och förebygga sjukdom & symtom kopplat till kost.
Vi erbjuder bland annat hjälp vid följande besvär:
Övervikt
Högt blodsocker/diabetes
Mag-tarmbesvär, IBS
Ohälsosamma matvanor
Födoämnesallergi
Höga blodfetter
Undervikt
Näringsdrycker
Graviditet/amning
KOL
Kostråd vid idrottssatsning
Ätovilja hos barn
Ätstörning
Andra matrelaterade besvär
Vi tar emot både barn och vuxna.
Utbudet kan variera på våra mottagningar.
Fysioterapeut
Vi arbetar med manuella undersöknings- och behandlingstekniker samt anpassad funktionsträning och rehabilitering av akuta och långvariga smärtproblem, funktionsstörningar, skador och sjukdomar i det neuro-muskulo-skelettala systemet (vår rörelseapparat).
Vårt arbetssätt anpassas till varje enskild patient utifrån en biopsykosocial modell samt omfattas och drivs av aktuell vetenskap och klinisk beprövad erfarenhet. Vi gör alltid en omfattande anamnes och grundlig undersökning av rörelseapparaten utifrån en patientcentrerad modell.
Alla patienter får en bra klinisk undersökning, rörelseråd och möjlighet till ökad aktivering för att förbättra hälsan, bibehålla friskfaktorer och förbättrad livskvalitet. Behandling planeras i samråd med patienten och baseras på individens förutsättningar. Behandlingen kan vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Vi använder oss framförallt av specifikt anpassad träning. Andra metoder vi använder oss av är ledmobilisering, manipulation, avspänning, tejpning, mjukdelsbehandling, behandling av det perifera nervsystemet, akupunktur samt utprovning av TENS.
Vi är utbildade inom Ortopedisk Manuell Terapi som är ett specialistområde inom fysioterapi.
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Minnesmottagning
Till vår minnesmottagning kommer du på remiss från din doktor. Här får du träffa våra minnessköterskor. Du blir intervjuad och får svara på frågor om din bakgrund och din livssituation samt göra ett minnestest som bland annat består av rit- och skrivövningar. Besöket tar cirka 1,5 timme. Vi rekommenderar att en anhörig följer med vid besöket.
Psykisk ohälsa
Många drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Det är ingenting att skämmas över. Även om det kan kännas riktigt läskigt och obehagligt att få till exempel panikångest, så är det inte farligt. Och du kan dig att ta dig igenom det. Det bästa du kan göra för dig själv är att söka vård så tidigt som möjligt efter att du upplever psykiska problem. Psykisk ohälsa kräver individuell vård och behandling. Hos oss hjälper vi dig att hitta den bästa vägen framåt.
Vi erbjuder bland annat effektiv KBT-behandling, Kognitiv Beteendeterapi. Metoden går ut på att förändra de tankar, känslor och beteenden som bidrar till ohälsa hos patienten. Vi tar alltså tag i roten till ditt mående. En KBT-behandling inleds med en analys av problemen, vilken resulterar i en målformulering för terapin. På så vis blir det tydligt om behandlingen har uppnått resultat eller inte. En stor del av arbetet utför patienten själv mellan besöken i form av hemuppgifter. Kontakta oss om du under en period har känt eller upplevt:
Katastroftankar
Oro och ångest
Sorg
Ensamhet
Sömnsvårigheter
Allmän nedstämdhet
Självmordstankar
Provtagning
Som en del av en utredning av besvär och symptom behöver läkaren eller sjuksköterskan ofta ta prover. För att komma till provtagningen behöver du en remiss på vilka prover som ska tas.
Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Öppettider på provtagning hittar ni under Kontakt & öppettider.
Distriktssköterska
Här får du hjälp av sjuksköterskor som bedömer och behandlar samt ger råd vid sjukdomar.
Hos oss på distriktssköterskemottagningen kan du få hjälp bland annat med:
Blodtryckskontroll
Sårvård och omläggning
Suturtagning
Hudutslag/eksem
Injektioner
Vaccinationer
Inkontinensrådgivning
Hälsosamtal
Förskrivning av näringsdryck
Utprovning av kompressionstrumpor
Byte av urinkateter
Receptförnyelse
Vi kan hjälpa dig att förnya dina recept.
Varje receptönskemål kräver en medicinsk bedömning av läkare.
Tänk på att vara ute i god tid då vi har en viss handläggningstid så du ej står utan medicin.
Hur du går tillväga kan du läsa mer om på Kontakt & öppettider.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.