Här hittar du vårt vårdutbud
Vårdutbud
Astma/KOL
Långdragen hosta eller pip i luftvägarna kan orsakas av underliggande lungsjukdom, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Lungsjukdomar diagnostiseras bland annat med spirometri. För dig som redan vet att du har astma eller KOL kan det vara bra att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att du får rätt behandling i rätt tid. Spirometri bokas i samråd med din läkare.
Hos oss kan du få hjälp med:
Spirometri (andningsprov)
Patientutbildning om astma/KOL
Genomgång av inhalationsteknik
Stöd om du vill sluta röka
Råd i livsstilsfrågor
Blodtrycksmottagning
Högt blodtryck kan ha många olika orsaker och ska alltid behandlas. Ibland räcker det med nya levnadsvanor och livsstilsförändringar och ibland behövs medicinering för att få ner blodtrycket. På vår blodtrycksmottagning får du hjälp av våra sjuksköterskor med att mäta ditt blodtryck och bedöma effekten av din behandling.
Misstänker du att du har högt blodtryck men inte har fått det konstaterat än? Vänd dig till din husläkare först så kan du få en remiss till oss därifrån.
Diabetessköterska
För dig med typ 2 diabetes är det viktigt med årliga kontroller hos både läkare och diabetessjuksköterska för att förebygga komplikationer av sjukdomen. Kost och motion är grunden i all diabetesbehandling.
Har du fått diabetes under graviditet och behandlats med läkemedel följer vi upp blodsockret 6-12 månader efter förlossningen. Har du enbart haft kostbehandling är det dietist som följer upp.
Vi erbjuder besök med rådgivning anpassad för dig, vi sätter in behandling i samråd med din läkare och följer upp resultatet. Vi ger stöd i egenvården av din diabetes.
Vi erbjuder bland annat följande tjänster:
HbA1c (långtidssocker)
Blodtryckskontroll
Vikt
Bedömning av fötter
Remiss för ögonbottenfoto
Bedömning av blodsockerkontroller
Råd och stöd i läkemedelsbehandling, insulinbehandling, justering av doser
Egenvårdsråd
Förskrivning av hjälpmedel
Vi använder oss av Nationella Diabetesregistret för att säkerställa kvalitén på vårt arbete.
Patientinformation:
Vill du läsa mer om diabetes eller bra mat kan du läsa på följande hemsidor:
Nationella Diabetesregistret www.ndr.nu
Diabetesförbundets hemsida www.diabetes.se
Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se
Sundkurs – kurs och recept om levnadsvanor www.sundkurs.se
Hembesök
Vissa av våra patienter har svårt att ta sig till en läkarmottagning. Det gäller i första hand våra hemsjukvårdspatienter. För patienter som har ett medicinskt behov, men har svårt att komma till någon av våra mottagningar, erbjuder vi hembesök. Ett hembesök innebär att en sjuksköterska eller läkare kommer hem till patienten för att göra medicinsk bedömning. I vissa fall kan behandlingen påbörjas direkt i hemmet.
Kontakta oss om du eller en närstående är i behov av ett hembesök.
Hemsjukvård
Hemsjukvård innebär varaktig vård (mer än 14 dagar) och behandling i hemmet. Det gäller patienter i alla åldrar och med varierande vårdbehov. Det kan exempelvis handla om såromläggning och injektioner eller mer avancerad sjukvård för den som inte kan ta sig till sjukhus eller hellre vill behandlas hemma. Behovet av hemsjukvård bedöms av läkare eller sjuksköterska. Vår hemsjukvård bedrivs av ett hemsjukvårdsteam som består av undersköterskor, sjuksköterska och läkare. Det är din hemsjukvårdsläkare som ansvarar för vården och behandlingen.
Provtagning
Som en del av en utredning av besvär och symptom behöver läkaren eller sjuksköterskan ofta ta prover. För att komma till provtagningen behöver du en remiss på vilka prover som ska tas.
Om du är stickrädd eller svårstucken kan du tala med vår personal så hjälper de dig på bästa möjliga sätt. Det kan även vara bra för dig att veta att väntetiden för provtagning kan variera.
Öppettider på provtagning hittar ni under Kontakt & öppettider.
Levnadsvanor
Vi arbetar med förebyggande vård för att hjälpa våra patienter att hitta hälsosamma och långsiktiga levnadsvanor som förbättrar livskvaliteten och i bästa fall förlänger livet. Du är välkommen att kontakta våra erfarna och trevliga rådgivare om du vill boka en samtalstid, eller bara bolla funderingar kring dina levnadsvanor.
Vi behandlar utmaningar som rör:
Alkohol och droger
Rökning och tobak
Kost och matvanor
Motion och vikt
Läkarmottagning
Hos oss arbetar specialister i allmänmedicin och läkare under utbildning. Vi har bred kompetens och god erfarenhet av att upptäcka och behandla akuta och kroniska sjukdomar men vi lägger även stor vikt på att förebygga sjukdomar. Om det behövs hjälper vi till att remittera dig vidare till andra specialister.
Psykosocial verksamhet
Psykosocial verksamhet för vuxna
Vi arbetar med bedömning och behandling av lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Du kan söka för sömnbesvär, stress, depression, förlossningsdepression, riskbruk och ångestproblematik såsom paniksyndrom, generaliserad ångest, social ångest, hälsoångest, posttraumatiskt stressyndrom, komplicerade sorgereaktioner samt lindrigt till måttligt tvångssyndrom. Vi arbetar även med kortare stödjande kontakter vid relationssvårigheter och livskriser. Vid förlossningsdepression erbjuder vi även särskilda insatser i syfte att främja barnets anknytning till vårdnadshavaren. Vi erbjuder korta behandlingsinsatser. Vi har ett tätt samarbete med läkarna och sjuksköterskorna på mottagningen. Vi samarbetar även med vår rehabkoordinator när patienter har behov av stöd i återgång av arbete efter en längre period av sjukskrivning.
Det är vanligt att man någon gång i livet upplever svårigheter som känns övermäktiga. När dessa svårigheter utgör ett lidande för en själv eller omgivningen och inte är övergående är det ofta en god idé att söka hjälp. För bedömning tar du kontakt med oss och bokas in direkt till ett orienterande samtal.
Föreläsningar psykisk hälsa
Besväras du eller någon anhörig av stress, sömnsvårigheter, ångest/oro eller nedstämdhet?
Välkommen på våra föreläsningar på temat psykisk hälsa!
Föreläsningarna hålls av en psykolog och lär ut grundläggande kunskap och strategier utifrån
KBT.
Kostnad: 100 kr/tillfälle. Frikort gäller.
För aktuellt föreläsningsschema, vänligen kontakta vårdcentralen
Psykosocial verksamhet för barn 0-17 år- första linjens psykiatri
Åsö vårdcentral erbjuder stöd, rådgivning- och behandlingsinsatser vid lindrig till måttlig psykisk ohälsa hos barn- och ungdomar.
Fr.o.m. 1/12 2021 behöver barn i åldern 6-17 år vara listade hos oss eller våra anslutna vårdcentraler för att komma till mottagningen. Åsö vårdcentral tar emot barn- och unga 6-17 år som är listade på Åsö vårdcentral, Ersta vårdcentral och Hammarby Sjöstads husläkarmottagning.
Barn i åldern 0-5 år behöver inte vara listade på vårdcentralen för att komma till psykosociala teamet, detta gäller t.om. 1/4 2022 (därefter hänvisas vi till de nya Malinamottagningarna).
Teamet som arbetar med barn och ungdomar består av tre leg. psykologer och en ST-läkare. Besöken är kostnadsfria.
Hur går det till om jag vill söka psykolog för mitt barn?
Ring 08-691 46 00 och få en tid direkt till våra barnpsykologer. När du ringer kommer du få svara på följande frågor:
Finns det flera vårdnadshavare? Känner hen till att du söker psykolog för ditt barn? (Detta gäller även om du endast söker föräldrastöd).
Varför söker du/ni?
Har ni en pågående behandlingskontakt för ditt barn?
Har ditt barn självskadat någon gång?
Har ditt barn uttryckt att hen inte vill leva?
Inom första linjen behandlar vi lindrig till måttlig psykisk ohälsa såsom sömnbesvär, stress, relationsproblem, depression, trots och utagerande, ångestproblematik, fobier, tics samt lindrigt till måttligt tvångssyndrom.
Våra barnpsykologer arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT) som är en strukturerad och målinriktad behandlingsform med psykopedagogiska inslag, dvs. kunskap om hur det fungerar i hjärnan och kroppen när man inte mår bra. Vi månar alltid om barnets eller den unges integritet samtidigt som vi strävar efter att involvera föräldrar i behandlingen. Efter en kartläggningsfas följs oftast en behandlingsfas med olika hemuppgifter som ofta innefattar beteendeförändringar. Det kan till exempel vara att våga närma sig det man är rädd för eller ta kontakt med en vän om man varit deprimerad och dragit sig undan en längre period. Hur länge eller hur ofta man träffas beror på ert barns behov. Vi utvärderar kontinuerligt under arbetets gång och mot slutet brukar det göras en plan för viktiga saker att tänka på framåt. Det kan till exempel handla om att fortsätta utsätta sig för att prata inför andra eller fortsätta med rutiner för sömn och kost.
Vissa barn föreslår själva att de vill träffa en psykolog. För de allra flesta är det dock föräldrarna som tar initiativet och barnet kan vara mer eller mindre motiverat att följa med. Barn är ofta misstänksamma och säger nej till saker som för dem är ovissa. En bra ingång kan vara att berätta att du har bokat en tid på vårdcentralen, som ofta är en plats barnet har varit på eller känner till.
Tobaksavvänjning
Du får professionellt stöd när du vill sluta röka eller snusa. Vi hjälper dig med motiverande samtal, information om hjälpmedel samt uppföljning.
Äldremottagning
När vi blir äldre kan behovet av stöd och vård i vardagen öka, därför har vi äldremottagningar med fokus på så kallad geriatrik. Äldremottagning är till för dig som har fyllt 75 år, du erbjuds en god tillgänglighet och sammanhållen vård. Vår ambition är att du skall få stöd och råd av oss som leder till ett hälsosammare åldrande.
För att få bästa möjliga vård utifrån dina behov krävs det ofta ett team av specialister. Vår äldremottagning är en integrerad del av vår husläkarmottagning. Det innebär att du behåller din vanliga husläkare, samtidigt som du får hjälp att träffa geriatriker. Vi sätter ihop ett team av specialister utifrån dina behov.
Äldremottagningen erbjuder dig:
besök eller annan kontakt med mottagningen samma dag eller dagen därpå.
årligt läkarbesök med genomgång av dina läkemedel.
en fast vårdkontakt vid behov.
Vid behov utför vi även så kallat teambesök som innebär att din husläkare tillsammans med distriktssköterskan gör ett hembesök hos dig.
Vid svår sjukdom eller olycka, ring 112 eller vänd dig till närmaste akutmottagning.